BOENDE. Susanna Stjärnborg-Sousa, Hans-Erik Forsén och Anne-Marie Forsén är hyresgäster hos Sollentunahem, men känner sig överkörda av bolaget. Foto: Pauline Cederblad

Nya planer tvingar bort hyresgäster

Helenelund står inför stora förändringar de kommande åren. Tvärbanan ska dras hit, nya hyresrätter ska byggas och ett hotell föreslås i planerna. Hyresrätter kommer dessutom för första gången att rivas i Sollentuna.

  • Publicerad 14:28, 7 mar 2016

Allt det här är storhetsvansinne

Omfattande förändringar väntar i Helenelund de kommande åren. I samband med att tvärbanan ska dras dit kommer hela området att göras om.

Under två informationsmöten har Sollentunahems hyresgäster på Svalgången informerats om planerna. En del i förslaget handlar om att uppföra ett mellan åtta och nio våningar högt hotell i området. Runt det befintliga området ska flera höga hyreshus uppföras – bland annat ett 16 våningar högt hus.

Ett torg föreslås framför bostäderna på Svalgången där marken ska sänkas två meter. Men marksänkningen försvåras avsevärt av en befintlig huskropp, Svalgången 9-11. Hyreshuset kommer därför att rivas och hyresgästerna tvingas flytta. Detta trots att husen nyligen genomgått dyra stambyten.
– Det är inte ett beslut vi tycker om att ta. Men vi har kommit fram till att det blir för komplicerat, säger Emelie Samuelsson som jobbar med nyproduktion på Sollentunahem.

Löftet från Sollentunahem är att de som tvingas flytta ska få förtur i kön för att välja en ny likvärdig bostad.
– Men vad innebär det? Tittar man på nyproducerade lägenheter är hyran otroligt mycket högre. Och pratar man om likvärdigt storleksmässigt, geografiskt eller hyresmässigt? undrar en av de boende.

Susanne Stjärnborg-Sousa bor i en av fastigheterna på Svalgången som kommer att stå kvar. Men närmiljön kommer att förändras avsevärt om planerna går igenom.
– Det är arrogant att presentera det här för hyresgästerna som om allt är helt klart. Det gör att många har gett upp. Och många av dem som bor i huset som ska rivas känner sig otroligt stressade och oroliga. Men det är inget fastslaget. Vissa i området har inte heller fått några brev om de här informationsmötena. De berörs ju av att det kommer att byggas massor runt omkring hus. Parkeringsplatser försvinner och skogsdungen ska tas bort.

Förutom de boende som tvingas flytta lyfter hon fram flera delar av planen som oroar henne särskilt mycket.
– En väldigt stor del av gården ska hägnas in för förskolan. Alla de barn, dagmammor och boende som använder gården i dag kommer inte att göra det. De nya byggnaderna kommer att byggas runt husen och lägga de skugga. Dessutom ska det öppnas för trafik från Eriksbergsvägen och Lummervägen. Det är redan otroligt bullerutsatt här. Allt det här är storhetsvansinne – och det blir så mycket skattepengar som går åt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Två personer knivhotades till att ta ut pengar

Nyheter Gärningsmännen döms till fängelse Två män från Sollentuna döms till fängelse efter att ha misshandlat och under hot tvingat två personer ta ut pengar från en bankomat.tisdag 20/11 16:30

Frågan om syskonförtur splittrar Alliansen

Nyheter (L) och (KD) vill återinföra syskonförtur Liberalerna och Kristdemokraterna kämpar för att få tillbaka syskonförturen i skolor och förskolor. Men resten av partierna är oroliga att det skulle innebära ett brott mot skollagen.tisdag 20/11 14:12

Efter #metoo: "Vi kämpar i motvind hela tiden"

Nyheter Tjejjour bjuder in till panelsamtal med kommunen Drygt ett år har gått sedan #metoo-rörelsen tog fart. Men vad har hänt sedan dess? Alldeles för lite, tycker volontärerna och de anställda på queer-, trans- och tjejjouren Indra. Nu anordnar de ett...fredag 16/11 12:00