STRANDLÅN. Folkpartiet vill införa pop up-bibliotek på stränder, parker och torg. Foto: Andreas Jennische

Nya pop up-förslaget: mobila bibliotek på stranden

Sola, bada – och låna en bok på biblioteket. Trenden med pop up-verksamheter ser ut att hålla i sig. Det senaste förslaget kommer från Folkpartiet: Somriga pop up-bibliotek.

  • Publicerad 13:30, 27 maj 2015

Efter pop up-krogar, -parker och -butiker kommer nu nästa giv: temporära bibliotek som ska göra nedslag vid stränder, parker och torg.

Det är folkpartisten Hanna Gerdes som presenterar idén i en ny skrivelse till kulturnämnden.

Boktruckar

Tanken är att de mobila biblioteken ska främja läslusten genom att finnas där stockholmare i alla åldrar hänger på sommaren.

I många länder med bättre klimat än Sverige finns bibliotek kopplat till stränderna. Vi borde ta vara på de varma månader vi har. Att kunna låna en bok att läsa på stranden en solig dag med familjen eller med vänner är ett bra sätt att stimulera läsningen, inte minst för barn, säger Hanna Gerdes.

Stanna på olika platser

Rent praktiskt bör pop up-biblioteken bestå av ett antal boktruckar som rör sig över stan och stannar till på olika platser olika dagar.

– Jag tänker mig någon typ av buss med personal som kan hjälpa till och som kan erbjuda litteratur på flera språk, säger Hanna Gerdes.

Förslaget ska nu utredas av kulturförvaltningen och sedan är det upp till den styrande majoriteten att visa tumme upp eller tumme ner.

Låna här lämna där

Hanna Gerdes ser sitt förslag som en förlängning av de bokbussar som redan förra året fanns på plats på Kulturfestivalen och några andra platser.

– Givetvis ska man kunna låna en bok på pop up-biblioteket och sedan lämna tillbaka den på ett annat bibliotek, säger Hanna Gerdes.

Det här är ett pop up-bibliotek

Ett pop up-bibliotek på stranden och i city är ett mobilt bibliotek som ska erbjuda varierad litteratur för stora och små och på olika språk, men även ordna sagostunder och andra litterära happenings.

Enligt Hanna Gerdes (FP) bör pop up-biblioteken erbjuda semesterläsning på de platser där sommaren är som allra finast; på Stockholms badstränder, men också på kulturfestivalen och stans mest besökta torg.

Visa merVisa mindre

Tio bad där pop up-biblioteket kan parkera

Långsjöbadet

Playa del Tanto

Flatenbadet

Smedsuddsbadet

Hässelby strandbad

Kanaanbadet

Solviksbadet

Sätrabadet

Gröndalsbadet

Trekantens strandbad

Farsta strandbad

Visa merVisa mindre