Stopp. Flera bilister fick vänta när Nockebybron inte kunde låsas i helgen. Foto: Daniel Cannervik

Nya problem för Nockebybron

Flera bilister hade svårt att lämna kommunen i onsdags efter problem på Nockebybron. På lördagskvällen var det dags igen. Trots det är bron i bra skick menar Trafikverket.

  • Publicerad 14:40, 29 jan 2018

Det kan eventuellt ha något med kyla och vinter att göra.

På bara några dagar har bilister tvingats stå still på Nockebybron sedan tekniskt fel inneburit att bron inte gått att stänga. Efter onsdagens stora stopp i morgonrusningen var det dags igen sent på lördagskvällen.

Vid 23-tiden och ungefär 45 minuter framåt gick det inte att låsa bron efter att den varit öppen. Orsaken var precis samma vid båda tillfällen, fel på en låskil innebar att bron inte kunde låsas.

– Den har som uppgift att när bron är stängd är den i ett låst läge så att bron inte kan öppnas som den vill. Nu kom den i ett sådant läge att det inte gick att låsa bron när den stängts. Av någon anledning satt låskilen i ett högre läge än den ska göra. Då kunde den inte fixera bron, säger Joachim Jacobsson, projektledare vid Trafikverket.

Bron var alltså stängd, men olåst i de båda aktuella fallen.

– Det kan eventuellt ha något med kyla och vinter att göra, säger han.

Händelsen i lördags fick flera upprörda trafikanter att höra av sig till Trafikverket.

– Det har kommit in en hel del ärenden till oss som vi håller på att besvara. Det gäller osäkerhet med öppningar och just det här att det finns en enda väg till och från Ekerö som inte är bra. Det är väldigt sårbart om det skulle hända något med Nockebybron. Det är framför allt det det handlar om, säger Joachim Jacobsson.

Trots två liknade händelser på kort tid tycker han inte att bron är brons status är något att vara speciellt orolig för

– Den är inte i speciellt dåligt skick, men det händer fel titt som tätt. Det finns flera komponenter, både mekaniskt och elektriskt på bron som kan gå fel. Vi har inspektioner och kontroller på bron, så vi har ganska bra koll på hur statusen är. Vad jag ser och vet så är det inte så dålig status på bron, säger han.

Enligt Trafikverket kommer en tekniker att vara på plats vid kommande broöppningar tills dess att felorsaken är åtgärdad.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Rörbyvägen kan komma att stängas av

Nyheter Större område ska bli säkerhetsklassat. Det kan få konsekvenser för trafiken. – Det finns en ökad militär verksamhet i närområdet, säger Fredrik Wallin, talesperson på FRA.fredag 25/5 11:32

Elias blev stor hjälte mot mästarna

Nyheter Elias Björnsjö Ranefur, 21, slog in den avgörande matchbollen när hans Halmstad tog SM-guld i bordtennis. – Att vinna SM-guld med mina lagkamrater var makalöst roligt, säger han.fredag 25/5 8:48

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter