Nya problem för ödehuset på Kungsholmen

Nu har staden har bommat igen det öde 1800-talshuset vid Smedsuddsbadet ännu mer för att försöka stoppa att personer tar sig in och bor där.

  • Publicerad 20:00, 13 jan 2020

2016 sade staden upp hyresavtalet med kajakklubben för Annexet vid Smedsuddsbadet, som för början hörde till Krügerska villan. Planen var att renovera träkåken för en publik verksamhet men pengarna tog slut. Sedan dess har det stått tomt, förfallit och med jämna mellan rum tagits över av personer som olovligen bott där.

Nytt hopp om kafé vid Smedsuddsbadet

Staden har vid upprepade gånger försökt stoppa intrången, men så sent som i tisdags i förra veckan var polisen, och fastighetskontoret, på plats och avhyste tre personer.

– De hade bott där i flera veckor i alla fall. Vi hittade misstänkt stöldgods också, cyklar och lite annat. Men vi kan inte sätta upp de personerna som misstänkta. Det kan vara flera personer som har bebott huset, vi hittade tecken på det, säger kommunpolisen Peter Enell.

Hus från 1800-talet förfaller på Kungsholmen

– Staden har bommat igen tidigare men de har tagit sig in ändå, nu har de förseglat ännu mer och förhoppningsvis håller det tätt. Det är ju ett fint läge så jag fattar inte varför det står så. Vi vill inte ha sådana här boenden, säger han.

Men huset lär komma att stå orört från stadens sida åtminstone i år också. Enligt fastighetskontoret finns inga pengar avsatta för renovering i årets budget. Det finns heller ingen hyresgäst som är på gång in.

Nytt hopp för 1800-talshus på Kungsholmen

– Vi förstår att det kan se tråkigt och instängd ut, det är ett fint område. Men tyvärr måste vi bomma igen ingångarna och fönstren. Det är enda sättet annars bryts det upp igen. Vi hoppas på sikt att en hyresgäst kan ta över huset och skapa mer liv och rörelse i området. Det behövs verkligen, säger Caroline Berg, kommunikatör på fastighetskontoret.

Tre personer avhystes från Annexet vid Smedsuddsbadet i förra veckan. Nu har staden bommat igen kåken ännu mer för att försöka stoppa intrången. Foto: Per Brandt