Huset. Här är huset som planeras att byggas om till bostäder. Projektet, som innebär en tillbyggnad, har väckt stora grannprotester. Foto: Uffe Linderborg

Nya protester mot uppmärksammat bygge i Danderyd

Vid Kevinge strand vill företaget Alm Equity bygga ett nytt flerbostadshus. Det har lett till massiva protester från boende och Villaägarföreningen. 125 brev har nu kommit till kommunen i ärendet.

  • Publicerad 16:13, 26 feb 2019

StockholmDirekt har tidigare rapporterat om grannprotesterna mot projektet. Det handlar om ett befintligt hus, Skeppet 12 vid Kevinge strand, som tidigare använts av Golfförbundet. Alm Equitys plan är att huset ska byggas ut till en fyrkantig byggnad där det ska rymmas 14 bostadslägenheter.

Något som nu resulterat i att 125 brev (granskningsyttranden) kommit in till kommunen i ärendet. Tidigare har 700 namn samlats in på protestlistor, och 200 personer har skrivit och protesterat till kommunen.

– Vi kämpar hårt och intensivt, en person har skrivit 20 sidor till kommunen. Det är en fin miljö, här går de som bor i höghusen och patienter från Danderyds sjukhus. Det är en rogivande miljö och att få ett hus som bryter av helt vore förödande, säger Anita Enflo, ordförande i Villaägareföreningen i Danderyd.

Hon menar att själva processen inte gått rätt till.

– Kommunen har slutit avtal med exploatören som binder upp dem så att de inte kan lyssna på medborgarna. Om man först sluter ett avtal och lovar att verka för att planen går igenom då kan man inte lyssna på medborgarna. Det är inte klokt, säger Anita Enflo.

Kritiken mot förslaget är bland annat att det planerade huset inte passar in i den nuvarande miljön.

– Det blir en stor glaslåda med enorma balkonger och markiser på balkongerna. Det blir väldigt dominerande i landskapsbilden som är kulturhistorisk, säger Anita Enflo.

LÄS ÄVEN: Byggnaden som Danderydsborna krigar om

Centerpartiet i Danderyd har protesterat mot planerna, liksom Miljöpartiet. MP lämnade i fjol in en motion där de vill att förslaget på en ny detaljplan slopas helt.

– Vi har reserverat oss mot besluten och yrkat på att man ska bevara den befintliga byggnaden. När byggnadsnämnden fattade beslut var det fråga om att omvandla kontor till bostäder och ingenting sades om att väggar och fasader skulle ändras, säger Carolin Robson, gruppledare i Miljöpartiet, nu till StockholmDirekt.

Beslut togs 2015

Kommunstyrelsens ordförande Hanna Bocander (M) kan i nuläget inte ge besked i hur Moderaterna ställer sig i frågan.

– Synpunkter har kommit in och ska sammanställas, sedan får vi ta ställning. Vår absoluta ambition är att lyssna, säger Hanna Bocander.

2015 beslutade byggnadsnämnden att man skulle pröva förutsättningarna för en tillbyggnad av Skeppet 12.

Byggnadsnämnden har möte den 13 mars.

LÄS ÄVEN: Golfkontor bli bostadsrätter i Danderyd

LÄS ÄVEN: Två våningar mer – då ilsknar villagrannarna till

Man föll ut ur fönster på särskilt boende i Täby

Nyheter "En otäck händelse" En man bröt foten efter ett fall från ett fönster på ett särskilt boende i Täby. Nu har boendet gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.tisdag 21/5 16:51

Alexander från Danderyd ska snacka ledarskap med FN

Nyheter Vill påverka världen positivt 16-årige Alexander Westford från Danderyd ska åka till Washington för en internationell konferens om ledarskap. En av dem han ska träffa är FN:s generalsekreterare.tisdag 21/5 11:39
Stockholm Direkt