Införs. Liberalernas förslag om jämställd utdelning av ekonomiskt bistånd införs i Vallentuna Foto: Mikael Andersson/Josefine Thureson Kämpe

Nya regler för försörjningsstödet i Vallentuna

Fram tills nu har män i ett parförhållande varit de som automatiskt fått pengarna när socialtjänsten i Vallentuna beviljat försörjningsstöd för familjer. Nu ska pengarna istället delas lika mellan bägge personerna.

  • Publicerad 12:06, 18 okt 2019

De som av olika skäl inte kan försörja sig själva kan ansöka om att få ekonomiskt bistånd i form av försörjningsstöd, tidigare kallat socialbidrag, av socialtjänsten. Det är pengar som ska gå till sådant som mat, hyra och hygien.

Om en familj idag ansöker om försörjningsstöd i Vallentuna delas det ut till en av de vuxna i hushållet. I heterosexuella relationer är det i dagsläget mannen som per automatik får in hela summan på sitt konto, även om pengarna är sökta för hela familjen.

Men nu ska pengarna istället delas lika mellan båda personerna, efter att ett förslag som drivits av Liberalerna i Vallentuna klubbades i socialnämnden på tisdagen.

– Det låter ju helt barockt att det 2019 skulle vara mannen som är familjens överhuvud och ska ha kontroll över pengarna. Nu utgår vi från att det är jämställt och att bidragen ska gå till bägge personerna, säger Jessica Johnson (L), vice gruppledare i Vallentuna.

Har rätt att välja

De nya reglerna är dock formulerade som riktlinjer vilket innebär att par fortfarande har rätt att begära att biståndet ska gå till den enas konto, oavsett om det är till mannen eller kvinnan.

Men enligt Jessica Johnson ska en sådan begäran i så fall följas upp med samtal så att socialtjänsten får veta syftet med det. Förhoppningen är då att man ska kunna upptäcka om det kan vara ett tecken på maktmissbruk i relationen.

– Ska pengarna in på mannens konto kan det vara en indikator på att det pågår ekonomiskt våld och kanske även annat våld i förhållandet. Fysiskt våld börjar ofta med ekonomiskt våld, säger Jessica Johnson.

Ekonomiskt bistånd

Om ens ekonomiska situation är sådan att man inte har möjlighet att försörja sig eller sin familj kan man ansöka om ekonomiskt bistånd i form av försörjningsstöd (tidigare kallat socialbidrag).

Ansökan görs månadsvis via socialtjänsten och kräver ett så kallat biståndsbeslut.

Källa: Vallentuna kommun

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt