City kommer att göras om på flera sätt kommande år. Snart går det till exempel att åka spårvagn till Sergels torg. Foto: Andreas Jennische

Nya riktlinjer öppnar för fler höga hus i Stockholm City

Stadens nya tänk kring hur City ska förändras kommande år börjar klarna. Så länge de kulturhistoriska värdena respekteras kan den innersta stadskärnan förändras ordentligt.

  • Publicerad 17:40, 8 dec 2016

De nya riktlinjer för City som den rödgrönrosa majoriteten utlovat är klara först i vår. Men åt vilket håll det lutar står klart redan nu, sedan stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) och stadsarkitekt Torleif Falk presenterat planerna på en pressträff på Kulturhuset.

En sammanfattning av vad den nya given för City kommer att bli – och som båda kunde ställa sig bakom: City ska förändras eftertänksamt och storslaget.

LÄS ÄVEN BILDSPECIAL: 7 nya skisser på framtida Lövholmen

Det senare syftar på det stora antal projekt som redan är igång och som står i faggorna. Det första syftar på att alla enskilda projekt ska stämma överens med ett helhetstänk.

– Vi behöver riktlinjer för politiken. När man inte har en helhetsbild har man känt en otrygghet för enskilda projekt, säger Roger Mogert.

Ska hålla hör arkitektonisk kvalitet

Nybyggen som är 1-3 våningar högre än intilliggande fastigheter är enligt Falk och Mogert en rimlig höjd i de flesta fall.  

– Men påbyggnader i form av enkla skokartonger duger inte. Allt ska hålla hög arkitektonisk kvalitet. Det är viktigt att vi håller fast vid den höga standarden i City, säger Torleif Falk.

LÄS ÄVEN Beskedet: Spårområdet vid Centralen ska däckas över

Men det är inte aktuellt att fastställa exakta gränser för hur höga nya eller påbyggda hus i City får vara. De nya riktlinjerna kan i själva verket öppna för fler höga hus, enligt Roger Mogert. På rätt plats. Kyrkorna ska fortsatt vara tongivande.

– Avsaknaden av tydliga riktlinjer har snarare gjort oss mer försiktiga när det gäller höga hus än för tillåtande, säger han.

Skapa mer liv

Hans förhoppning är att den fortsatta diskussionen om utvecklingen i City ska kännetecknas av möjligheter istället för risker och hot.

– Mellan 30 och 60 miljarder kronor kommer att investeras i under kommande år. Det är bra med investeringen i sig då det ger jobb och gynnar tillväxten, men det ger oss också möjlighet att göra City mer levande, säger Roger Mogert.

Brunkebergstorg som det ska se ut när omgörningen är klar. Foto: AMF Fastigheter

Orgelpipan 6, mer känt som Scandic Continental är ett nybygge som väckt debatt. Det skymmer Klara kyrka från vissa håll. Foto: Andreas Jennische

Bra exempel på hur City kan utvecklas, enligt Torleif Falk

Strömkajen

Norra bantorget

Haymarket hotel på Hötorget

Hästskon 12 vid Sergels torg

Brunkebergstorg

Riktlinjer för City

Stadens grundinställning i arbetet med nya riktlinjer för Citys utveckling

Värna Citys karaktär och kulturmiljö. 1800-talets stenstad ska bevaras överlag. Det finns fortsatt möjlighet till påbyggnad med 1-3 våningar. Enkla skokartonger duger inte.

Bättre och mer publika bottenvåningar och bostäder är skäl som talar för att staden ska godkänna ett bygge/en förändring.

Skapa förutsättningar för ett dynamiskt näringsliv och en bra evenemangsstad.

Utveckla och gestalta Citys offentliga rum och platser.

Utveckla fler och trygga kopplingar och stråk.

City ska ha en blandning av kontor, bostäder och handel.

Utveckla framkomlighet och tillgänglighet.

Stureplan står också inför en stor förändring när fastighetsägaren vill skapa en större och mer modern galleria. Foto: Andreas Jennische

Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) och stadsarkitekt Torleif Falk. Foto: Andreas Jennische

Sergelhuset till höger i bild ska göras om framöver. Foto: Andreas Jennische

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.