Nya Robin Hood-yogan på Södermalm – dyrare för rika

Ta från de rika och ge till de fattiga. Det klassiska gamla mottot dammas av när Maija Ahola och Satu Tuomela ska revolutionera Stockholms yogavärld.

  • Publicerad 11:18, 25 okt 2017

Det var i slutet av september som Maija Ahola och Satu Tuomela slog upp portarna för nya yogastudion Pranama vid Skanstull. Målet? Förändra Stockholms yogavärld radikalt, från att vara elitistisk och snordyr, till att bli mer inkluderande.

Själva har de bakgrund från yogavärlden i Australien, Berlin, Köpenhamn och Helsingfors, där de menar att det finns en helt annan anda.

– Det finns en ytlighet och status kopplat till yogan i Stockholm som man inte ser i andra delar av världen. Snygga kläder har ju ingenting med yogans kärna att göra överhuvudtaget och kan skrämma bort människor. Vi vill skala ner till en mer opretentiös grundprincip, för att öppna upp för fler, säger Maija Ahola.

Höginkomsttagare pröjsar för de som inte har råd

Innan hon valde att satsa helhjärtat på livet som yogi jobbade hon själv inom finansvärlden, något hon tror kan ha sporrat idén om den experimentella betalningsmodell som nu ska få stopp på snobbfasonerna. På Pranama får nämligen deltagarna välja hur mycket de vill betala utifrån tre nivåer. De som tjänar bra kan frivilligt välja det dyraste månadskortet –  som då hjälper till att finansiera månadskorten för de som är arbetslösa, studenter eller sjukskrivna.

Vasastan kan få yogapaviljong

Ju fler som väljer det dyraste kortet, desto billigare blir korten för de med mindre pengar. I förlängningen kan de till och med bli helt gratis.

– Vi vill bidra till mer förståelse inför varandra, att vi alla en dag kan hamna i situationen att vi inte har pengar. Det handlar också om att bryta tankesättet att något måste ha ett högt pris för att ha ett värde, säger Maija Ahola och fortsätter:

– Förhoppningsvis kan det här öppna upp för idéer även i andra branscher om hur man kan jobba med prissättning och företagsmodeller.

Nya "snubbiga" namnet har fått fler män att träna yoga

Inkörsperiod kan behövas

Under de första veckorna som studion varit öppen är det dock hittills ingen som valt att betala det högsta priset. Men Satu Tuomela har tidigare drivit en studio med samma betala-vad-du-vill-princip i Helsingfors, med gott resultat enligt Maija Ahola.

Är stockholmarna redo för det här?

– Jag hoppas det. Man kan inte veta om man inte testar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.