PARKERING. Hur parkeringen ska lösas vid sjösportcentret är en fråga kommunen jobbar med. Foto: Arkiv

Nya sjösportcentret färdigt år 2020

Byggnationen av Norrviken sjösportcenter fördröjs ungefär ett år. Förutom den nya anläggningen finns det en del andra utmaningar i området som parkering och översvämningar som ryms inom det helhetsgrepp kommunen vill ta.

  • Publicerad 15:33, 15 mar 2019

Lokalerna vi har idag är primitiva baracker som rör sig upp och ner beroende på årstid.

En solig vinterdag lockas tusentals besökare till Norrvikens sjöis. I flera år har både Sollentuna skridskosällskap och Sollentuna kanotsällskap väntat på byggnationen av Norrviken sjösportcenter som väntas innebära ett rejält lyft för området.

De befintliga byggnaderna med omklädningsrum och skridskouthyrning ska rivas till förmån för nya lokaler som är anpassade för både sommar- och vinteraktiviteter.

Av olika anledningar, som förändrade kostnader och en omorganisation på kommunen har projektet fördröjts. Enligt den ursprungliga tidplanen skulle den nya anläggningen stå färdig i sommar. Nu kommer det att dröja ett år till.

– Det har hela tiden varit nya beslut som ska fattas på kommunen. Men nu har vi nog betat allt som går, säger Bengt J. Becker, vice ordförande på Sollentuna kanotsällskap.

Men föreningen är tålmodiga. Redan Det har varit en lång process att nå såhär långt och fördröjningen tycks överskuggas av förväntningarna på det nya centret.

– Det här betyder jättemycket för oss för att kunna locka nya medlemmar och utöka verksamheten. Lokalerna vi har idag är primitiva baracker som rör sig upp och ner beroende på årstid och vi saknar helt vatten i omklädningsrummen, säger Bengt J. Becker.

Fler parkeringsplatser

Thomas Ardenfors (M), ordförande i Sollentuna kommunfastigheter AB som ska bygga sjösportcentret, säger att man vill ta ett samlat grepp för hela området där sjösportcentret ska ligga. Det finns nämligen flera andra utmaningar.

– Det räcker inte med de parkeringsplatser som finns vid fotbollshallen och som kommer att finnas när sjösportcentret står färdigt. Vi behöver dels fler året runt-parkeringar som även fotbollshallen kan nyttja, men också skapa rutiner för att snabbt och smidigt kunna skapa fler tillfälliga parkeringsplatser när det behövs vintertid.

Få bukt med översvämningar

En annan del man vill se över är avrinningen av vatten i Brunkebergsåsens bostadsområde. I dagsläget är det inte ovanligt att vägen som leder till fotbollshallen och det framtida sjösportcentret blir översvämmat när det blir mycket nederbörd eller snö snabbt smälter. Det gör en redan problematisk parkeringssituation ännu värre.
 
– Jag kan inte idag säga exakt när dess åtgärder kommer att genomföras, men de är föremål för hantering med syfte att få igång de första åtgärderna så snart som möjligt. Vi kan inte ha det som det var den här vintern, säger Thomas Ardenfors.

MER Norrviken sjösportcenter

Sollentuna kanotsällskap och Sollentuna skridskosällskap har haft verksamhet vid Norrvikens sydvästra strand sedan 1960-talet då kommunen anvisade marken.

Byggnaderna är gamla och bristfälliga och för att kunna bygga nya sådana behövdes en ny detaljplan. En sådan godkändes i maj 2018 och överklagades inte, ovanligt nog.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

SD:s ordförande hotas med uteslutning

Nyheter Böjer sig inte för partitoppen Sverigedemokraternas ordförande i Sollentuna hotas av uteslutning efter att ha försvarat den omtalade pressekreteraren Mikael Valtersson.måndag 20/5 16:34

Därför "snöar" det över hela Stockholm

Nyheter ✓Mängder av vitt ludd – här är förklaringen ✓Då maxas det enligt experten Våren har kommit till Stockholm men på marken ligger det ett vitt täcke. Här är svaret på vad det egentligen är som luddar.måndag 20/5 14:10

Ingen misstänkt för skjutning i Rotebro

Nyheter Polisen: "Han ska inte ha livshotande skador" I lördags kväll fick en man i Rotebro föras till sjukhus efter att ha hittats skottskadad. Ännu ingen misstänkt, meddelar polisen.måndag 20/5 12:23
Stockholm Direkt