Föreslagen påbyggnad sedd från korsningen Scheelegatan/Fleminggatan. Foto: Illustration: Manuelle Gautrand Architecture

NYA SKISSER: Matmarknad och takrestaurang - så förvandlas kontorskvarteret på Kungsholmen

Två till fyra våningar högre med drygt 15 000 kvadratmeter kontor - med en restaurang som har utsikt över hela stan. Och en ny matmarknad. Här är de nya heta skisserna på hur Trygg Hansa-husen ska få nytt liv.

  • Publicerad 08:48, 6 apr 2016

Som Vårt Kungsholmen tidigare kunde avslöja har de nya fastighetsägarna Areim blåst nytt liv i projektet kring Trygg Hansa-husen i korsningen Fleminggatan/Scheelegatan. Efter tidigare rivningsförsök blir nu paviljongen kvar, och görs eventuellt om till en restaurang, och det nedre planet ska byggas om till ett underjordiskt handelsplan.

Men samtidigt vill Areim också bygga på de befintliga husen, och nu har man släppt de nya skisserna. Påbyggnaden är gjord av den franska arkitekten Manuelle Gautrand i samarbete med det svenska arkitektkontoret Equator.

Påbyggnaderna är på två till fyra våningar, totalt drygt 15 000 kvadratmeter ny kontorsyta med gröna terasser - men dessutom även en restaurang med utsikt inåt stan.

Tror på förslaget

Företaget är medvetna om att liknande projekt ofta väcker en del kritik, men Erik Ullsten, projektledare på Areim, är nöjd med förslaget som de kallar en "arkitektur i världsklass".

- Vi har tagit till oss av den tidigare kritiken och arbetat om förslaget till ett förslag som vi tror bättre bevarar och tar tillvara på de styrkor som finns på platsen. Vi tror att det här förslaget ska addera värdet.

Kan bli fler restauranger

I dag finns en restaurang, och nu planeras alltså för en restaurang i påbyggnaderna och en ny matsatsning i paviljongen. Men det är inte säkert att det räcker när byggherren vill skaka bytt liv i kvarteret. Det kan även bli tal om matmarknad i det nya handelsplanen och eventuellt fler restauranger. Undervåningen ska vara en plats för handel och nöje, enligt Areim som vill göra platsen mer levande och inte bara förknippat med ett företag.

- Det kan bli fler. Vi tittar just nu på accessen från paviljongen ner till det nedre planet. Vi vill ha ett brett utbud som passar alla, säger Erik Ullsten.

Även Holger Bloms park ska renoveras enligt förslaget.

Det nya förslaget ska upp på kommande stadsbyggnadsnämnd, den 14 april. Då ska politikerna besluta om förslaget ska ställas ut eller inte.

Illustration: Manuelle Gautrand Architecture

Föreslagen påbyggnad sedd från Barnhusbron.

Illustration: Manuelle Gautrand Architecture

Föreslagen påbyggnad sedd från Fleminggatan mot väster.

Föreslagen påbyggnad sedd från Fleminggatan mot öster.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Misstänkt mordförsök i centrala Stockholm

Nyheter Man förd med ambulans till sjukhus En man har förts till sjukhus efter att ha blivit stucken med knivliknande föremål.fredag 14/12 20:05

Förseningar efter stort stopp på t-banans röda linjer

Nyheter Oregelbunden trafik Ett tidigare stopp på tunnelbanans båda röda linjer ger följdförseningar på fredagseftermiddagen.fredag 14/12 16:43