Utbyggnad. Brutalismen består när Arkitekturskolan byggs ut. Foto: Akademiska hus

NYA SKISSER: Stans fulaste hus byggs ut

Akademiska Hus har investerat drygt 240 miljoner i den gamla arkitekturskolan på Östermalmsgatan. Nu ser planerna för en rejäl upprustning och tillbyggnad snart ut att realiseras.

  • Publicerad 12:05, 2 nov 2017

A house, som byggnaden döpts om till, är ett bygelformat lamellhus i fem våningar Den 12 000 kvadratmeter stora nybrutalistiska betongbyggnaden sticker ut på Östermalm och har utsetts till Stockholms fulaste hus ett antal gånger.

Nu ska byggnaden dock fräschas upp med en helt ny lågdel bestående av bland annat butiker, ett bryggeri och en biodling. Man öppnar även för att den åter kan komma att användas som skola i framtiden.

Redan igång

Detaljplanen som nu varit ute på samråd fick under det senaste sammanträdet i Östermalms stadsdelsnämnd tummen upp av stadsdelen. Enligt tidsplanen så väntas ett antagande i stadsbyggnadsnämnden under kvartal 2 2018.

LÄS ÄVEN Fula Arkitekturskolan ska bli fina "A house"

Redan idag har många verksamheter flyttat in, sedan Arkitekturskolan flyttade 2015, och till årsskiftet utökas verksamheten då den andra vingen öppnas för verksamhet,

– Vi jobbar idag med kreatörer inom mat, mode och media, och till årsskiftet flyttar 250 personer till in i huset. När tillbyggnaden är på plats så kommer vi ha 13 000 kvadratmeter yta för kreatörer, säger Tua Asplund, VD på A house.

Behåller stilen

Byggnadens eventuella fulhet håller hon inte med om och är nöjd med att tillbyggnaden kommer att "ta väl hand om principerna" från huvudbyggnaden, som byggdes 1968.

– Personligen tycker jag väldigt mycket om byggnaden, säger hon.

A house räknar med ett och ett halv års byggtid efter att detaljplanen vinner laga kraft.

Det här är A house

A house är en öppen mötesplats förolika aktörer med innovativa idéer och det mer etablerade näringslivet.

Byggnaden ska även fungera som en plattform för möten mellan akademin och staden, där också utbyte mellan konst- och musikscenerna och de ”hårda” vetenskaperna kan uppstå.

Ambitionen är ett kreativt kluster av stiftelser, storföretag, entreprenörer, studenter, forskare, innovatörer och konstnärer.

Detta sker genom att arbets- och mötesplatser för bland andra startup-bolag blandas med publika och gemensamma delar för forskare, studenter och samhället i övrigt.

I byggnaden ges möjligheter för interna och externa kunder att hyra in sig för events, seminarier och föreläsningar

Källa: Akademiska hus

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

JUST NU: Nytt besked om Pålsundet

Nyheter Omstridda rivningen skjuts upp Rivningen av Söder Mälarstrand vid Pålsundets båthamn försenas. Tidigast 2019 kommer arbetet att kunna påbörjas. Samtidigt ska det tittas på en ny gestaltningsmässig lösning, meddelar Miljöpartiet...onsdag 20/6 11:24

Nu får fotgängare en del av supercykelbanan

Nyheter Avslöjar: Stadens nya plan efter ilskan Efter ilskan mot att folk knatar och joggar i cykelbanan. Nu ska staden temporärt dela av sträckan förbi Norr Mälarstrand för att göra plats för fotgängare och cyklister under pågående arbete med...onsdag 20/6 11:15