Den nya reseappen är särskilt framtagen för pendeltågsresenärernas behov men fungerar för alla trafikslag. Foto: Mikael Andersson

Nya SL-appen visar var försenade tåget är

En ny reseapp ska göra det enklare att hålla koll på föreseningar och inställda avgångar. Blir tåget försenat skickas pushnotiser ut direkt.

  • Publicerad 14:52, 14 jan 2019

I höstas startade MTR och SL den gemensamma sajten pendelkoll.se där resenärer kan få realtidsinformation om var pendeltågen befinner sig.

Ny SL-tjänst visar var pendeltåget är just nu

Nu lanseras även en app som är särkilt framtagen för pendeltågsresenärernas behov, vilket Dagens Nyheter var först att berätta om.

Appen är framtagen av MTR och trafikförvaltningen i landstinget och syftet är att man som resenär ska få information om förseningar och inställda avgångar.

– Man kan prenumera på olika resor som man själv ställer in. Blir det någon försening så får man en pushnotis om det, säger Elin Lindström på SL:s presstjänst.

Varför riktar ni er främst till pendeltågsresenärer?

– De har ofta längre resvägar, färre avgångar och kan ha svårare att hitta alternativa resvägar jämfört med övriga trafikslag. Men appen fungerar för alla trafikslag och går alltså lika bra att använda för till exempel tunnelbana och bussar, säger Elin Lindström.

I appen finns också en reseplanerare, som bygger på ett annat system än det som finns i SL-appen, berättar hon.

– Den bygger på Google maps vilket innebär att man kan söka resor från platser och kommersiella lokaler som till exempel en restaurang, säger Elin Lindström.

Lanseras nästa vecka

Under året ska SL göra en miljonsatning på sina digitala kanaler, bland annat ska man kunna köpa periodbiljetter i den gamla SL-appen. Tidigare har man endast kunnat köpa enkelbiljetter med telefonen och då till ett högre pris än via reskassa på SL-kortet.

– När vi gör den här satsningen ser jag framför mig att vi gör en översyn av priserna så att det är samma pris som gäller oaktat vilken kanal man köper biljetterna i. Tanken är också att utvidga så att det även går att köpa periodbiljetter i appen. 24-, 72-timmars- och sjudagarsbiljetter först, sen så småmingom även månadskort, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd.

Andra förändingar som är att vänta under året är att man ska kunna betala enkelresor genom att blippa sitt vanliga kontokort på bussen och i tågspärrarna.

Resenärer ska även snabbt kunna komma i kontakt med SL:s trygghetscentral via appen via en chatfunktion.

– Det här är en bred satsning för att göra det enklare och tryggare för resenärerna. Det är en miljonsatsning men vi förhandlar fortfarande med en del leverantörer så exakt vad det kommer att kosta kan jag inte säga nu, säger Kristoffer Tamsons.

Appen heter Myheadsapp och kan redan nu laddas ner både i Appstore och Google play men lanseras brett först nästa vecka.

– Vi jobbar fortfarande med vissa förbättringar, säger Elin Lindström på SL:s presstjänst.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Glöm Åre! Så maxar du sportlovet på hemmaplan

Nyheter Fixa fjällenfeeling i Västerort och Järfälla Tö i stället för snö är status i Stockholm just nu. Men den som är ute efter vintersport, naturupplevelser och äventyr behöver trots det inte bege sig långt hemifrån. Vi guidar dig till det ultimata...torsdag 21/2 16:32

Stoppat: Ingen flytt till nytt förvaltningshus Tensta

Nyheter Majoriteten drar i nödbromsen Stadsdelsförvaltningens flytt till ett sprillans nytt förvaltningshus på gamla Kämpingeskolans tomt i Tensta är inställd. Anledningen? Hyran väntas bli dubbelt så dyr jämfört med tidigare beräkningar.torsdag 21/2 15:23