Illustrationen från Sthlm Sub Surfer. Den plats som pekats ut som mest lämplig är själva slusskanalen där båtarna åker. Foto: Sthlm Sub Surfers

Nya Slussen byggs för att kunna skapa surfvåg

Den snart tio år gamla idén ser ut att bli verklighet. När Nya Slussen är klar ska det vara möjligt att vågsurfa där.

  • Publicerad 17:30, 31 maj 2017

Det var för snart tio år sedan som idén med en konstgjord surfvåg först presenterades. Föreningen Sthlm Sub Surfers och initiativtagaren Ants Neo berättade med stor entusiasm om den i Södermalmsnytt.

– Det här skulle ju sälja in Stockholm på ett helt unikt sätt. Bara nyheten om att Stockholm skulle satsa på det här skulle kablas ut i hela världen. Det skulle bli en wow-effekt, sa Ants Neo i september 2010.

Ska vi satsa på surfing på Slussen?

Idén framstod för många lika visionär som orealistisk men den fick fäste i Stockholms stad. När dåvarande projektledaren för Nya Slussen – Andreas Burghauser – uttalade sig och sa att en surfvåg i Nya Slussen "vore jättekul" var det inte bara snack.

Testats i labb

Sedan dess har idén testats i den skalenliga modell över Nya Slussen som byggts i ett laboratorium i Älvkarleby.

Och i verkligheten blir det tekniskt möjligt att skapa en surfvåg i Nya Slussen.

Det bekräftas av Liselotte Johansson som jobbar med vattenfrågor på projekt Slussen.

– Nya Slussen byggs så det är möjligt att få till en surfvåg, säger hon.

Det som behövs rent tekniskt är några flänsar av metall som fästes på slussportarna flera meter under vattenytan, när det är dags för surfing. Flänsarna dirigerar det strömmande vattnet upp i en stor våg i slusskanalen som det går att surfa på.

Borgarrådet gör tummen upp

Ants Neo är minst lika entusiastisk i dag som i början av tiotalet.

– Det kommer fungera bäst när vattnet strömmar som mest, när magasinet är full så att säga. Men vi har våtdräkter, så vinter är inga problem och då är det minimalt med båttrafik. Men det behövs också vilja, att prioritera även surfingen i Stockholm, säger Ants Neo.

Han kan göra Stockholm roligare – med tre små smarta knep

Den stora utmaningen – eller hindret – är att få med alla delar av staden att vilja hoppa på tåget, förlåt vågen.

Stadsbyggnads- och kulturborgarrådet Roger Mogert (S) är positivt inställd. Men en permanent våg blir det inte tal om. Då fungerar varken vatten- eller båtflöden.

– Om man hittar rätt tillfällen tror jag absolut att det här kommer att gå. Staden jobbar mycket med events. Vi stänger ju av vägar för olika events. Det är klart att vi även måste kunna stänga av vattenvägar, säger Roger Mogert.

Finns dock hinder

Från Stockholms hamnars sida låter det lite mer tveksamt.

– Det här är inget som vi känner till. Det låter som en kul idé och vi försöker göra våra kajer levande, men det är ganska trångt vid Slussen, säger Ingrid Hansson, presskontakt på Stockholms hamnar.

Enligt Ants Neo är säkerheten inga problem.

– Det är ju endast en i taget som surfar, så personen tar sig ur på några sekunder efter sitt åk. Jag tror det kommer gå utmärkt att fördela surfing och båttrafik med god säkerhet, säger han.

Enkel teknik

En surfanläggning behöver forsande vatten och sådant finns det gott om i Slussen.

Genom att fästa flänsar av metall på slussportarna flera meter under vattenytan dirigeras det strömmande vattnet upp i en stor våg som det går att surfa på.

Svårigheterna är att få surfing att platsa i trånga Slussen där det passerar båtar.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.