Mattias Höjer arbetar som miljöforskare på KTH och hans solcellsanläggning syns väl ut över Stocksundsbron. Foto: Kevin Wedin

Nya solkartan i Danderyd - tjänar du på solceller på taket?

Nu kan du få koll på hur mycket solenergi ditt hus får och om det är lönt att skaffa solpaneler. Stocksundsbon Mattias Höjer har redan införskaffat och uppmanar fler Danderydsbor att göra detsamma.

  • Publicerad 10:54, 16 feb 2017

Det var i början av året som Danderyds kommun, tillsammans med flera Stockholmskommuner, släppte en solkarta. Det är ett kartverktyg som visar hur mycket solenergi som strålar in på taket och hjälper fastighetsägaren att göra en bedömning om det är lämpligt att installera solceller eller solfångare.

– Vårt mål är ju givetvis att allt fler invånare i kommunen ska installera solceller. Och fler har blivit mer intresserade. Det finns ju bra möjlighet här med stora tak här i Danderyds kommun, säger Ruth Meyer energi- och klimatstrateg på Danderyds kommun.

– En 80-årig kvinna ringde till mig och berättade att hon tänkte sätta upp solceller men var orolig för vad grannarna skulle tycka. Men hon satte upp dom ändå och sa "det är ju för framtida generationer".

40 solenergianläggningar

I dagsläget finns det cirka 40 planerade och befintliga solenergianläggningar i Danderyd. Kommunen har installerat solenergilösningar på sex egna byggnader i kommunen: solceller på Mörbyhallen och förskolan Skogsgläntan samt solfångare på Vasaskolan, Stocksundsskolan, Ekebyskolan och Tallgården. Det börjar nu också bli populärt med soleenergilösningar på privata fastigheter.

Ruth Meyer, energi- och klimatstrateg på Danderyds kommun, har varit drivande i att ta fram solkartan som finns på kommunens hemsida. Foto: Kevin Wedin

I maj förra året så installerade Stocksundsbon Mattias Höjer solceller på taket på sin villa med anledning av miljöskäl. Solpanelerna på hans tak producerar ungefär 7 500 kilowattimmar el per år, vilket kan jämföras med hans totala elanvändning för uppvärmning och annat på ca 11 000 kilowattimmar.

– Jag är uppkopplad på elnätet och köper också el. Då kan jag på sommaren, när jag har överskott, sälja el och under vintern, när jag har ett underskott, köpa, säger Mattias Höjer.

– Det sägs att solceller tenderar att bli virala och smitta av sig. Sätter en upp så brukar ofta fler i området också göra det. Jag har fått många frågor och flera som varit positiva men många som ännu inte gjort det.

"Lite bökigt pappersarbete"

Men förhoppningen han har är att flera grannar och övriga Danderydsbor ska ge sig på den förnybara energikällan. Enligt honom gick installationen snabbt och på två-tre dagar var solpanelerna i bruk.

– Lite bökigt var pappersarbetet före, men regelverket har förenklats redan till i år. Det finns väldigt få risker, de ska ha en livslängd på 25 år, och under den tiden kommer man ha väldigt billig el.

– Sen beror det på bland annat framtida elpris om det verkligen lönade sig ekonomiskt eller inte. Men det är en skön känsla att veta att en stor del av den el jag förbrukat producerats här på taket. Den känslan skulle många här i Danderyd kunna skaffa sig och dessutom skulle de få minskade rörliga kostnader, säger han.

Solkartan som berättar för Danderydsborna om förutsättningarna är "strålande", "lovande" eller "tveksamma" finns här: Solkarta

Sparar pengar. Mattias Höjers solceller i Stocksund. Foto: Kevin Wedin

Steg för steg:

1. Undersök husets förutsättningar. Är ditt tak riktat mot söder? Hur är takets lutning? Krävs det bygglov?

2. Beräkna anläggningens storlek enligt ekonomi och estetik, tänk på att den ska finnas på taket länge.

3. Räkna med en totalkostnad på cirka 15 000 till 20 000 kronor på installerat kilowatt.

4. Välj typ av solceller, finns i olika material. Solceller tillverkade av kisel repreenterar cirka 90 procent av dagens marknad. Tunnfilmsolceller blir dock allt mer populärt.

5. Ansök om evnetuellt bygglov. Det får högst ta tio veckor att få ett bygglov från och med att byggnadsnämnden tagit emot din ansökan. För friggebodar behövs ej bygglov.

6. Beställ offerter från leverantörer.

Solkartan som berättar för Danderydsborna om förutsättningarna är "strålande", "lovande" eller "tveksamma" finns här: Solkarta

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Så mycket kostar det att spela fotboll i Norrort

Nyheter Upp till 11500 kronor Kanske växer fotbollsintresset bland barn och ungdomar nu i VM-tider. Här har vi jämfört vad det kostar att spela för de allra yngsta och vad det krävs för att börja spela när barn närmar sig tonåren.onsdag 20/6 14:57

"Finklädd" man häktad efter villainbrott

Nyheter "Smälta in i miljön" En man är häktad misstänkt för grov stöld efter ett villainbrott i Näsbypark i fredags. På polisens hemsida skriver de att mannen var finklädd.onsdag 20/6 9:58

Vi är stockholm