Nya spår i Rinkebymordet

Är Özkan Yildiz oskyldigt dömd till livstids fängelse för mordet i Rinkeby tunnelbanestation 2002? Den frågan står i fokus i kriminalpodcasten Spår. – Vi har hittat ett fel, som eventuellt skulle kunna leda till en resningsansökan, säger journalisten Martin Johnson.

  • Publicerad 07:00, 15 nov 2015

Podcasten är ett format som är lätt att ta till sig. Den smyger sig på.

Strax innan midnatt den 26 februari 2002 skjuts en 19-årig man till döds inne på tunnelbanestationen i Rinkeby.

Dådet beskrivs som en ren avrättning.

Offret skjuts med flera skott i huvudet på nära håll.

Tre bröder och en kusin döms för mordet. Den äldsta av bröderna, Özkan Yildiz, får det hårdaste straffet – livstids fängelse.

Men är han oskyldigt dömd?

Det är fokus för kriminalpodcasten Spår.

– Thomas Olsson (Özkan Yildiz advokat) ringde mig en sen kväll och berättade om det här fallet som han har tänkt mycket på. Thomas Olsson är den advokat som lyckats med flest resningsansökningar i Sverige. Han är även den advokat som jobbade med Quick-fallet, så om han säger någonting så har det tyngd, säger journalisten Martin Johnson.

Han bestämmer sig tillsammans med kollegan Anton Berg att börja titta på fallet.

– Vi börjar läsa förundersökningarna. Det som framträder är att domarna bygger på indicier. Man kan ifrågasätta hur åklagare och rätten bedömt bevisningen, säger Martin Johnson.

En försvårande faktor i rättsfallet är att alla inblandade till en början ljög, antingen för att skydda sig själva eller andra. Först i hovrätten erkände den yngre av bröderna att det var han som höll i vapnet.

– Det skulle visa sig att de gjorde det svårt för sig själva. Hade de inte ljugit så kanske det hade slutat annorlunda, säger Martin Johnson.

De två äldre bröderna har dock vidhållit att de inte varit inblandade i mordet och att de inte ens befann sig i Rinkeby den natten.

Martin Johnson och Anton Berg är inte de första som granskat fallet. En rad olika advokater, journalister, poliser och författare har redan gått igenom bevisningen samt domarna och kommit med kritik på en rad punkter.

Det har gjorts resningsförsök och det har till och med skrivits en bok om mordet.

Det här är dock första gången någon gör en podcast om fallet.

–  Podcasten ger en helhetsbild och det är ett format som är lätt att ta till sig. Den smyger sig på. Du kan tillgodogöra dig kunskaper som kanske hade varit svåra att ta till sig i andra fall, säger Anton Berg.

När det gäller journalistiska reportage så är podcastformatet en relativt ny företeelse i Sverige.

Föregångaren är den amerikanska podcastserien Serial som fördjupade sig i ett fall där en man dömts mot sitt nekande till livstids fängelse för mord på sin flickvän.

– Vi red på vågen som kom efter Serial, säger Martin Jonsson.

Rättsväsendets ifrågasatta agerande i fallet Quick har också bidragit till att det finns ett intresse bland allmänheten för den här typen av journalistik.

– I kölvattnet efter Quick finns det en plats för Spår, säger Anton Berg.

Martin Johnson och Anton Bergs podcast är dock inte bara ett beskrivande reportage med arkivmaterial om vad som hände då.

Lyssnarna får också höra många inblandade, bland annat Özkan Yildiz som fortfarande sitter i fängelse, berätta om sitt liv idag.

Spår har också fått fram en del nya uppgifter.

– I sista avsnittet kommer vi med ny fakta, vi har hittat ett fel, som eventuellt skulle kunna leda till en resningsansökan, säger Martin Johnson.

Hur förhåller man sig till en person som säger att han är oskyldig dömd för mord?

– Som journalist gäller det att förhålla sig skeptisk till alla parter, säger Martin Johnson.

– Vi var ju inte på plats, men det vi kan säga är: de här sakerna är tveksamma. Och hur skulle de bedömas i dag? säger Martin Jonsson.

Hur förhåller ni er till offrets anhöriga?

– Vi har varit i kontakt med dem, men de har inte velat uttala sig. Det är en känslig fråga. Samtidigt finns det anhöriga som anser att deras familjemedlemmar utsatts för justitiemord, och det här är jättejobbigt för dem. Livstids fängelse är ju det grövsta straff som man kan få i Sverige, säger Martin Johnson.

Martin Johnson och Anton Berg tycker också att det finns starka skäl för att journalister och andra ska gräva i domar som kan anses tveksamma – även om det innebär att man river upp gamla sår.

– Polisen har hela statens polismakt till sitt förfogande. En advokat som driver en resningsansökan måste ofta betala ur egen ficka, säger Anton Berg.

MER Spår

Kriminalpodcasten Spår är en radiodokumentär i fem delar. Varje avsnitt är mellan en halvtimme och en timme långt.

Rinkebymordet är ett av två fall som granskats.

Journalisterna
Anton Berg och Martin Johnson, som båda jobbar för Sveriges Radio, samt podcastbolaget
A-cast står bakom
produktionen.

Podcasten finns både via app samt på nätet och finansieras via reklam.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.