"Det är en tekniskt krävande sport, men det ser ut som att man kör helt fritt", säger Kim Synnerborn. Till höger Moa Brünteson Foto: Mikael Andersson

Nya sporten: Slåss med lasersvärd

Hört talas om ludosport? Antagligen inte. Sporten där man slåss med ljussablar som lyser och låter har bara drygt 50 utövare i Stockholm – men bland dem är passionen för ljussvärdsfäktningen stor.

  • Publicerad 11:45, 16 nov 2018

– På med handskarna och hämta era svärd, så börjar vi slåss!

Träningspass en tisdagskväll i Konradsbergshallen på Kungsholmen? Eller är det kanske snarare en jediduell på gång i en galax långt, långt borta?

På ena långsidan i hallen sitter en skylt med texten "Levande ljus är förbjudet i lokalen". Den som satte upp skylten trodde nog knappast att ett gäng ludosportare skulle ta över stället tre kvällar i veckan med sina lysande ljussvärd.

– Folk börjar för att det är coolt med ljussvärd, men stannar av olika skäl. Vissa gillar själva träningen, att det påminner om kampsport. Andra vill få sporten att växa. Och så får man mycket kompisar, vi är ett tajt community, säger Kim Synnerborn.

Han är instruktör på Ludosport Sweden, den akademi i Sverige som sedan 2015 lär ut sporten Sporting Light Saber Combat, eller ljussvärdsfäktning.

Utbildas i Italien

För det är inte bara att svinga sablarna hur som helst – det är en teknisk sport som består av olika nivåer utövaren måste godkännas i.

Bara särskilda skolor får lära ut sporten, som lärs ut på samma sätt världen över. Instruktörerna måste gå en kurs i Italien, sportens hemland.

​– Sporten bygger på att man har kontroll på det man gör och att det utförs säkert och effektivt, säger Kim Synnerborn.

Det fjäderlätta ljussvärdet, som är ett fiktivt vapen, ska bara nudda motståndaren, att stöta eller ta i hårt är förbjudet. Och ju högre nivå man når, desto mer fysiskt ansträngande blir det.

– Star wars-nördar är kanske inte de som sportar så mycket i vanliga fall. Men här kan alla vara med eftersom allt sker stegvis.

Är ni som tränar nördar, vilket min fördom säger?

– Fördomen om Star wars stämde nog först, men vi lär inte ut folk att bli en Jedi. Nu är vi nog ganska blandade. Fast alla är vi nog nördar på något sätt!

Anna Karlsson som också är instruktör hittade till sporten via ett Youtube-klipp.

– Är det här en grej? tänkte jag och kände direkt att jag måste testa när jag såg att det fanns i Sverige. Det gick från ett Youtube-klipp till att ta över livet, sporten är ju för jäkla rolig. Och det är en så stor gemenskap, säger hon.

Gänget åker runt på olika mässor för att sprida sporten, men många hittar den också genom kompisar.

Svärdmakare. Mathias Plane tillverkar egna ljussablar som är godkända att använda i sporten, till höger Ebba Liljerud. "Jag har fått kompisar över hela världen genom det här", säger Mathias. Foto: Mikael Andersson

Duell. Andrea Ferrario och Carl Källén duellerar. Andrea är rektor för akademin och var den som tog sporten till Sverige 2015: "Jag är stolt över den gemenskap som vi har". Foto: Mikael Andersson

Duellerar på torg

Folk vallfärdar från hela stan till träningarna, som sker i särskilda grupper, eller klaner som det heter på ludospråk. Anna Tjörnebro från Barkarbystaden har tränat sen förra hösten.

– De flesta skrattar rakt ut när jag berättar om sporten, 'är det här på riktigt?'. Sen kan de bli ganska imponerade, och fråga om jag har svärdet med mig. Jag har fått visa upp det på kontoret där jag jobbar, berättar hon och fortsätter med ett skratt:

– Ofta får man säga åt vuxna som vill hålla i svärdet att ta det lugnt så att de inte tar sönder någon lampa. Barn är mycket lugnare.

När hon hade Halloweenfest med ludokompisarna nyligen drog de ut på Stora torget i Barkarbystaden och duellerade, samtidigt som torget lös upp av alla sablar. En helt vanlig fest, menar Kim Synnerborn.

– Om vi ska festa tillsammans tar man med sig handskar och svärd för att kunna duellera!

Instruktörer. "We fight to spread light" är en slogan som används i sporten, berättar Anna Karlsson, som står bredvid Kim Synnerborn. Foto: Mikael Andersson

Svettigt. Pontus Välimaa Bergquist och Andrea Ferrario i en svettig duell. Gänget ses ofta utanför sporthallen, till exempel går de på bio ihop. Ja, du gissade rätt: Star Wars är ett poppis val. Foto: Mikael Andersson

Det här är ludosport – ljussvärdsfäktning

Sporten uppfanns i Milano, Italien, 2006, och Andrea Ferrario tog sporten till Sverige 2015.

Världen över finns några tusen utövare, i dagsläget finns ett 80-tal av dem i Stockholm, Göteborg och Malmö. Än så länge finns bara träningar för vuxna.

Sporten går ut på att två motståndare möts i dueller med ljussablar som lyser och låter. Så kallade "dödliga stötar" ger poäng.

Män och kvinnor från olika nivåer tävlar mot varandra i både nationella och internationella tävlingar.

Stockholm Direkt