Nya sprängningar för förbifartens tunnlar

Jätteprojektet Förbifart Stockholm tar nya kliv. Nyligen återupptogs tunnelsprängningen på norra Lovö. – Det känns så klart bra, säger Erik Lindgren, projektenhetschef.

  • Publicerad 01:15, 19 okt 2019

Nu har vi i liten skala börjat spränga tunnlar framåt.

Beslutet att kasta ut huvudentreprenören Lovön samverkan från förbifartsbygget efter upprepade brister i arbetsmiljön togs i mars. Sedan dess har inga sprängningsarbeten kunnat göras på Lovö.

Nyligen återupptogs dock sprängningarna på norra Lovö då den tillfälliga entreprenören tog vid där den tidigare entreprenören lämnade.

– Nu har vi i liten skala börjat spränga tunnlar framåt, säger Erik Lindgren, projektenhetschef för Förbifart Stockholms tunnlar.

Ny entreprenör inte klar

Den tillfälliga entreprenören Veidekke tillträdde på området i maj och har fram till nu gjort skyddsarbete på platsen för att kunna lämna över en säker och fungerande arbetsplats till efterträdaren. Vilka det blir är ännu inte klart.

– Anbud ska komma in den 25 oktober, det blir en liten milstolpe, säger Erik Lindgren.

Bergmassorna som krossas på platsen kommer sedan transporteras bort sjövägen till Löten på norra Munsö.

– Så var det när vi hade kontrakten med Lovön samverkan också. Då transporterade vi bort berg med fartyg och nu gör vi det igen.

Ljudmässigt väntas inte Lovöborna drabbas speciellt mycket av sprängningarna menar Erik Lindgren.

– Vi har ett kontrollprogram och bullervillkor som vi håller oss inom, säger Erik Lindgren.

Ny tidsplan oklar

Parallellt med att den tillfälliga entreprenören genomför skyddsarbetet fortsätter upphandlingen på en entreprenör som ska avsluta arbetet.

– Det blir den entreprenör som ersätter Lovön samverkan AB. De fortsätter tills projektet är klart, säger han.

Hur mycket tid projektet har tappat är i dagsläget inte klart och något Trafikverket utreder just nu.

– Det har att göra med i vilken takt den nya entreprenören kan komma igång. Det finns viss risk att även den här upphandlingen blir överprövad. Om upphandlingen inte överprövas och skyddsarbetet går bra tappar vi mindre tid, säger Erik Lindgren.

Enligt aktuell tidsplan ska Förbifart Stockholm vara klart 2026.

Uppdraget: Patrullera våra gator och torg

Nyheter Vi tog rygg på Vällingbypolisens nya tillskott I slutet av förra året gick polisen ut med att 150 nya aspiranter skulle anställas i Stockholm. Av dem började sex stycken i Vällingby. Så vad är det som får en att vilja ge sig ut på våra gator som...fredag 24/1 16:32

Experten om välfärdsmiljarderna: "Ingen långsiktig lösning"

Nyheter LISTA: Så mycket kan din kommun få I dagarna blev det känt att Sveriges kommuner och regioner kan få ett tillskott till välfärden. Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner, förklarar vad tillskottet betyder för...fredag 24/1 11:46

Därför ändras sop-taxan för Ekerös villaägare

Nyheter Nya avgifter väcker frågor De nya priserna för sophantering har upprört en del villabor i Ekerö. För dyrt tycker vissa. Feltänkt, tycker andra.torsdag 23/1 16:10