Här är sprututbytet planerat att ligga, bara några meter från förskolan. Foto: Sacharias Källdén

Nya sprututbytet blir granne – med förskola

Den nya sprututbyteskliniken för narkomaner vid Gullmarsplan kommer att öppna i direkt anslutning till en förskola. Det upprör många föräldrar i området.

  • Publicerad 20:21, 14 nov 2017

Förra veckan kunde vi avslöja att Stockholms nya sprututbytesklinik ska öppna vid Gullmarsplan senast 1 april 2018. Nu står det klart att mottagningen ska ligga på Skulptörsvägen 8.

Kristina Dahlman har barn på förskolan Backstugan som är närmaste granne till lokalen där den nya kliniken ska öppna. Hon menar att området aldrig kommer att få chans att lyfta om samma mönster ständigt upprepas.

– Min första tanke var att finns det inget annat ställe? Kan man inte sprida ut riskerna lite mer? Vi har alkoholister och knarkförsäljning i området och det här känns som ett ytterligare problem, säger Kristina Dahlman som också bor vid Gullmarsplan.

När StockholmDirekt är på plats vid Gullmarsplan möter vi även Susanne Wikström, förälder och boende i området, som är på väg till den aktuella förskolan.

– Jag är inte alls förtjust i det. På adressen för den nya kliniken ligger redan ett beroendecentrum och på förskolans gård ligger det ofta spritflaskor och annat ofräscht. Att det nya centret hamnar precis vid förskolan känns inte alls bra, säger Susanne Wikström.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Efter att StockholmDirekt under måndagen besökt Gullmarsplan för att lyssna in invånarnas åsikter, får redaktionen flera mejl från oroliga föräldrar med barn på förskolan.

"Det känns fruktansvärt obehagligt. Vi har våra barn på den förskolan, och alla som har barn vill ju kunna känna att de är 100 procent trygga hela tiden. Med den här typen av verksamhet så nära inpå känns det omöjligt som förälder att kunna känna den tryggheten", skriver Sanna Bergström i ett mejl.

Jessica Ericsson (L), ordförande i beredningen för folkhälsa och psykiatri i landstinget, menar att man givetvis inte ska blunda för folks oro.

– Men jag tror att mer kunskap om vad verksamheten innebär kan leda till att det lugnar ner sig. Oron kanske inte är så befogad som man är rädd för, säger hon och utvecklar sitt resonemang:

– För att få nya kanyler måste man ju lämna in sin gamla. Det här kommer också minska trycket på kliniken vid S:t Görans sjukhus, vilket gör att det inte kommer lika mycket folk dit heller. Föräldrar runt S:t Görans har även vittnat om att problematiken i det området inte enbart är kopplat till själva sprututbyteskliniken.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Föräldern Susanne Wikström tycker att områdesplaceringen är helt fel med tanke på den redan existerande problematiken.

– Det blir ju bara ännu mer. Det sitter redan nu missbrukare på bänkarna. Det känns som det aldrig kommer bli bra vid Gullmarsplan, säger hon.

"Folk känner en orimlig rädsla"

Förskolan Backstugan får nya sprutubytet för narkomaner som närmaste granne. Foto: Erik Simander

Vad är ett sprututbyte?

Verksamheten arbetar utifrån idén om "harm reduction" – skadereduktion på svenska – som kortfattat handlar om en neutral och icke-moralistisk syn på droger och missbrukare. I språkbruket syns det till exempel genom att man på sprututbytet kallar patienterna "personer som injicerar droger", inte missbrukare eller narkomaner.

På kliniken vid S:t Görans sjukhus finns utöver själva bytet av sprutor även specialutbildade sjuksköterskor, infektions- och beroendeläkare, tandläkare, barnmorska och kurator på plats. Enheten erbjuder behandling av infektionssjukdomar inklusive hiv och hepatit C samt länkning till beroendevård och socialtjänst.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Flera polisingripanden vid årets sista derby

Nyheter ✓Våldsamma upplopp ✓Narkotikabrott ✓Tillträdesförbud Våldsamt upplopp, narkotikabrott och konfiskering av pyroteknik. Polisen gjorde flera ingripanden i samband med årets sista derby på Tele2 Arena igår. Men sammantaget beskriver polisen insatsen som...måndag 22/10 15:50

Gasläcka stänger idrottshall i Söderort

Nyheter Tre personer till sjukhus med domningar Högdalens sim- och idrottshall stängdes akut förra veckan sedan gas läckt ut i ett rum under bassängdelen. Tre personer fick föras till sjukhus med domningar.måndag 22/10 13:00