Etapp 1. Så här ser de första planerna för Slakthusområdet ut. Foto: Illustration: Stockholms stad

Nya stadsdelen i södra Stockholm tar form

800 bostäder, två skolor och tre förskolor. Nästa vecka fattas beslut om den första etappen av det nya Slakthusområdet.

  • Publicerad 06:50, 15 feb 2018

Det har länge funnits planer på att förvandla Slakthusområdet från slutet industriområde till en helt ny stadsdel med bostäder, handel och skolor. Och nu börjar det första spadtaget slutligen närma sig. Nästa torsdag, den 22 februari, fattas beslut om att kicka igång arbetet med etapp 1 på stadsbyggnadsnämnden. Stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S) kallar nya detaljplanen för "en ambitionshöjning."

– Man bygger verkligen stad i området. Det ska vara en blandad stadsdel där hälften av bostäderna är hyresrätter och där det kommer finnas både arbetsplatser och skolor. Den nya tunnelbaneuppgången bidrar också till att skapa en hållbar boendemiljö, säger han och syftar på den blå linjen som ska dras rakt igenom Slakthusområdet och vars station väntas vara klar 2025.

Slakthusområdet får tunnelbana och ny station

Planområdet för etapp 1 är lokaliserat väster om Hallvägen och norr om den planerade Diagonalen. I planen ingår även västra delen av Diagonalen, naturparken och den planerade förlängningen av Hallvägen till Enskedevägen. Förutom bostäder, grundskola och de tre förskolorna ryms också en gymnasieskola för 600–800 elever i de befintliga byggnaderna runt den nya parken Fållan samt en idrottshall. Dessutom planeras ett stort antal lokaler för kontor, service och handel.

– Jag kan inte nog understryka vikten av arbetsplatser. Idag finns en obalans som gör att vi behöver fler arbetsplatser i södra Stockholm. Det kommer vara mycket kontor, men också andra sorters arbetsplatser. Till exempel bygger man så att det finns butiker och andra verksamheter på bottenvåningarna på flera av stråken, säger Jan Valeskog.

Livsmedelsföretagen flyttar ut

En bidragande orsak till att det tagit lång tid att gå vidare med den sedan länge planerade förvandlingen av området är de livsmedelsföretag som i dag finns i Slakthusområdet. Att ersätta industrier med lägenheter kräver också att företagen har någonstans att ta vägen. Och nu är det på gång. 2021 går flyttlasset till ett nytt livsmedelscentrum i Larsboda, Farsta.

– Vi behövde ta ansvar för att de skulle få en annan plats. Nu får de ett fint område med tydlig livsmedelsprofil i Larsboda, säger Jan Valeskog som tror att etapp 1 kommer att vara klar omkring 2025.

Hela det nya Slakthusområdet väntas stå färdigt 2030.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Nya slakthusområdet

Ett planprogram för hela området, som godkändes av stadsbyggnadsnämnden den 2 februari 2017 innehåller cirka 4000 bostäder, cirka 10 000 nya kontorsarbetsplatser, skolor, förskolor, idrottshall och lokaler för handel, service och nöjen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här byggs det flest hyresrätter i länet

Bostad ✓Hela listan – kommun för kommun ✓De bygger inga alls Närmare 9 000 bostäder har planerad byggstart i Stockholms län i år. Men det råder stora skillnader mellan kommunerna hur mycket som blir hyresrätter respektive bostadsrätter, visar en ny rapport. I...onsdag 20/6 6:50

SL-kortet gäller inte på båtar till skärgården

Nyheter Därför ändras reglerna lagom till sommaren Sedan årsskiftet har det varit möjligt för resenärer att använda SL:s periodkort även på Waxholmsbåtarna. Men sommartid är det andra regler som gäller.tisdag 19/6 21:00