Tuva Lund (S) ska leda arbetsgruppen.

Nya styret öppnar för privat hemtjänst

Botkyrka kommun ska inrätta en arbetsgrupp för att undersöka hur kommunens äldre ska få mer valfrihet i hemtjänsten. Arbetsgruppen ska utgå ifrån att även privata aktörer släpps in, enligt ett beslut i kommunstyrelsen förra veckan.

  • Publicerad 15:23, 29 okt 2018

Botkyrkas hemtjänst har länge varit bland de lägst rankade i landet. Samtidigt är Botkyrka en av få kommuner som inte tillåter privata aktörer i hemtjänsten.

När den nya koalitionen med S, MP, C, L och KD gick ut med att de ska styra Botkyrka kommande mandatperiod var det med ett löfte om att valfriheten ska öka inom äldreomsorgen. Men då menade S att de inte var öppna för att införa LOV.

Men nu tillsätter kommunen en arbetsgrupp som ska utreda hur hemtjänsten kan bli bättre i kommunen. Och i uppdraget ingår att släppa in privata företag. Men kommunen ska fortfarande ha viss kontroll för att kunna säkra kvaliteten, enligt beslutet.

Efter valet menade Tuva Lund (S), ansvarig för äldrefrågor i kommunen, att det finns många sätt att öka valfriheten.

– Vi har en tradition av att jobba med LOU-upphandlingar (lagen om offentlig upphandling, reds anm.) och riksdagen har öppnat för bättre möjligheter att kunna samarbeta mellan ideella sektorn och kommuner. Jag tror att det finns goda möjligheter att hitta ett samarbete kring det här i koalitionen, sa hon då.

Botkyrkas äldre nöjdare med omsorgen

Vänsterpartiet i Botkyrka är starkt kritiska till beslutet.

"Att öppna hemtjänstmarknaden för privata aktörer minskar våra möjligheter att göra just detta (förbättra hemtjänsten, reds anm.), eftersom det innebär en uppenbar risk att våra gemensamma skattemedel hamnar i fickorna på riskkapitalister i stället för inom den verksamhet vi säger oss vilja stärka”, skriver Kerstin Amelin, tjänstgörande ersättare för V i kommunstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Arbetsgruppen ska ledas av Tuva Lund (S). Senast sista mars 2019 ska arbetsgruppen lämna in sitt förslag.