Nya tunnelbanan till Nacka och Söderort försenas efter en överklagan. Foto: Jannie Flodman

Nya t-banan till Nacka och Söderort försenas

Bygget av nya tunnelbanan till Nacka och Söderort försenas.

  • Publicerad 09:46, 23 okt 2019

Det är Trafikverkets beslut att fastställa den så kallade järnvägsplanen för sträckorna mot Söderort och Nacka som har överklagats till regeringen av en fastighetsägare på Blasieholmen, enligt Region Stockholm.

Nytt klartecken för nya t-banan till Söderort och Nacka

Järnvägsplanen reglerar vilken mark som får användas under tunnelbanebygget, både under byggtiden och permanent.

Överklagan kan kosta 100 miljoner i månaden

Fastighetsägaren vill att regeringen i första hand upphäver järnvägsplanen, i andra hand att de lägger till "utförligare skyddsåtgärder och försiktighetsmått för att förebygga störningar och andra olägenheter från trafiken och anläggningen" bland annat, enligt överklagan.

T-banan överklagad – av bolag kopplat till stjärnregissör

Fastighets AB Hovslagaren har ansökt om anstånd till den 22 november för att utveckla grunderna till överklagandet.

Ett avgörande hos regeringen beräknas ta mellan 6 och 18 månader vilket gör att bygget nu försenas.

– Det är naturligtvis tråkigt, men vi kommer att använda tiden fram till regeringens avgörande åt att förbereda oss ännu mer inför byggstart. Vi kommer att vara startklara när avgörandet kommer, säger Martin Hellgren, avdelningschef på Region Stockholm i ett uttalande.

Pågående och inplanerade förberedande arbeten, bland annat vid Gullmarsplan och vid trafikplats Skvaltan i Nacka kommer fortsätta som vanligt. Även pågående upphandlingar fortsätter som planerat, däremot kan inga nya upphandlingar påbörjas innan regeringens beslut, enligt Region Stockholm.

På sträckan planeras nya stationer vid Sofia, Hammarby kanal, Sickla, Järla och Nacka. Globens och Enskede gårds stationer ersätts av nya stationen Slakthusområdet. Bygget var planerat att starta i år enligt Region Stockholm. Planerad byggtid är 7-8 år.