Gamla Telestaden i Larsboda står och väntar på framtiden. Foto: Jannie Flodman

Nya Telestaden växer fram – långsamt

Vill du uppleva känslan av övergiven stad? Då kan ett besök i Telestaden i Farsta vara på sin plats. Men sakta men säkert ska telefonjättens gamla lokaler fyllas med liv.

  • Publicerad 20:00, 10 jan 2019

Det hela är i grunden ett jätteprojekt som i praktiken ska göra området till en ny stadsdel. Uppemot 3 000 nya lägenheter, två grundskolor, förskolor, service och andra verksamheter i gamla Teliaområdet i Larsboda står på agendan. Projektet som går under namnet Telestaden är dock som tidningen tidigare har rapporterat försenat på grund av avtalsdiskussioner mellan staden och byggbolagen Ikano bostad och Rikshem som dragit ut på tiden.

Nu lossnar första delen av Telestaden

I september 2018 lossnade en markanvisning för 250 av bostäderna men någon konkret detaljplan finns ännu inte. Vid tidningens besök råder ett närmast spöklikt lugn i området som för tankarna till en övergiven stad.

Men en hel del liv och rörelse finns trots allt i Televerket och Telias gamla område som de lämnade sommaren 2016. Och mer ska det bli. Sedan 2017 har kommunala bostadsbolaget Familjebostäder flyttat in delar av sin verksamhet Telestaden – i ett kontorshus på 5 000 kvadratmeter.

Och i det så kallade konstnärshuset huserar sedan i somras två nätverk: SITE, en konstnärlig plattform för scenkonst, och KKV, ett konstnärsdrivet kollektiv som erbjuder verkstäder åt konstnärer. I huset kommer det finnas 10 verkstäder, 2 dansstudios och 13 kontorsplatser. Totalt innefattar dessa kulturlokaler 3 700 kvadratmeter.  

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Senaste nybygge som fått grönt ljus i Telestaden är ett nytt äldreboende i Attendos regi, som tar plats i en av de gamla Teliabyggnaderna. Byggstart sker enligt plan under slutet av 2019 och inflyttning sker preliminärt våren 2021. Det nya äldreboendet har plats för 110 lägenheter som får plats på tre våningar i det andra huset till vänster sett från ingången till området, den så kallade byggnad L.

– Det känns extra roligt att göra om en anrik byggnad till ett äldreboende. Telestadens levande karaktär med förskolor, kulturliv och handel blir en utmärkt trivselfaktor för våra framtida boende, säger Therese Ohrling, regionchef på Attendo i ett pressmeddelande.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Örnsbergs mataffär om kärleken efter rånet

Nyheter Butikschefen: "Jag har verkligen blivit rörd" Blommor, teckningar, hjärtan och varma ord. Nu vill matbutiken tacka Örnsberg för all kärlek de fått efter grova rånet. Butikschefen: “Hjälper oss att gå vidare”.tisdag 22/1 20:00

Så många har klagat på halkan i Stockholm

Nyheter Trafikkontoret överösta med klagomål Sedan förra veckans ishalka har trafikkontoret tagit emot över 1 500 stycken klagomål.tisdag 22/1 16:30