Matilda Ekroth och Linnéa Frejd vill se mer blommor på torget. "Det känns tomt som det är nu. Gärna en skejtpark", säger Linnéa som i dag får åka till Tibble när hon vill skejta. Foto: Hege Hellström

"Nya" torget invigs – men hur gör vi så att det inte blir dött?

När Täbys nya torg invigdes fick det snabbt ett rykte om sig att vara dött. Nästa vecka är det dags att klippa bandet till "nya" Tuna torg och vi ställer frågan: Sen då?

  • Publicerad 11:36, 30 aug 2017

Ingen har väl undgått ombyggnaden på Tuna torg – eller att den nu äntligen verkar vara klar.

– Torget byggs om i fem etapper varav de tre centrala är färdiga, själva torgytorna. Sedan är det ytor som är mer i periferin som också ska göras, och lite planteringar och pyntning, säger Magnus Sjögren, marknadschef på kommunen.

Lördag den 9 september blir det högtidlig invigning av torget med fanfarer. Kommunalrådet klipper band och barnen får hoppa i lekborgar och äta sockervadd.

Temat på invigningen är blomsterfest. Kommunen placerar sommarblomkrukor från olika delar av kommunen på torget, för en sista blomstershow innan de byts till höstblommor.

– Man kan få råd och tips om växter, och man kan även ta med sig växter hem, säger Magnus Sjögren.

"Jag vill ha fler uteserveringar, och något kul för barnen bredvid, så att de kan ha det kul när man fikar", säger Ida Rehn Modin, här med Märta och Alfred. Foto: Hege Hellström

Men sen då? När blommorna vissnat och ballongerna spruckit?

– Önsketänk för torget? En trevlig belyst skridskobana för alla under det mörka vinterhalvåret. I framtiden hoppas vi på mycket liv och rörelse på det nya torget. Man kan hyra in sig på torget för marknader och annat, det är det vi vill, säger Magnus Sjögren.

Vad gör kommunen för att få torget mer levande?

– Det har tagits fram tydligare regler och taxa för att hyra torget, det ska vara enklare att begripa hur man gör och vad man får göra. Vi försöker skapa evenemang och vara delaktiga i evenemang.

Är du nöjd med det nya torget?

– Jag är nöjd, men jag vill givetvis att det ska fyllas med sin potential. Jag vill ha levande butiker och liv och rörelse. Sedan ska vi från kommunens sida göra det så trevligt som vi kan, till exempel med blommor och växter.

De Vallentunabor vi träffar ser en hel del liv i sina tankebubblor. Skejtpark, uteserveringar och lekplats är några av förslagen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Vallentuna är stadsbornas odlingsoas

Nyheter "Gräver och tar ett glas tillsammans" Till vardags bor de i stan – men på våren är det Lövsättra fritidsby i Vallentuna som gäller för Kikki Svanbäck, Ingrid Andersson och Ingegerd Spjälkeby. Här berättar de om odlingen och...fredag 18/5 17:26