Antonia Stackelberg och Isabelle Coleman. Foto: Erik Simander

Nya trenden: Beställer bok – om sig själv

Allt fler yngre okända människor hör av sig till ett spökskrivarförlag i Vasastan och vill få sitt liv på pränt. "Jag ser det som ett visitkort", säger Isabelle Coleman som ska ge ut en bok om sitt entreprenörskap.

  • Publicerad 16:38, 25 okt 2017

Tidigare var den vanligaste kunden en 70-årig herre som ville skriva om sitt affärsliv.

Antonia Stackelberg jobbar som spökskrivare på Blomdahls förlag på Roslagsgatan. Vi sitter i deras ljudisolerade intervjurum tillsammans med Isabelle Coleman vars historia håller på att bli en bok.

– Jag har valt att skriva utifrån ett jobbperspektiv och är entreprenör. Jag ser det som ett visitkort, som marknadsföring. Det är en fördel marknadsföringsmässigt att ha en bok liggandes på bordet i entrén, som jag dessutom vet att det finns en efterfrågan kring. Många kunder och kandidater pratar om entreprenörens vardag, fördelar och fallgropar och att det vore spännande att läsa om.

Hennes bok hjälper dig att klara en katastrof

Även om Isabelles bok inte kommer att handla om hennes privatliv märker spökskrivarförlaget av att fler yngre kvinnor vill "göra en Zlatan" och skriva om sitt liv.

– Absolut, tidigare var den vanligaste kunden en 70-årig herre som ville skriva om sitt affärsliv. För tre år sedan fick vi kanske in en eller två förfrågningar per år från folk under fyrtio. I år är vi uppe i över tio. Jag tror att yngre kvinnor idag har så pass mycket bättre självförtroende än tidigare.Att man känner att man vill sätta sig själv i centrum, säger Antonia Stackelberg och fortsätter:

– Jag ser det som ett förlängt samtal om sig själv. Sätter man det på pränt så har man tagit ett steg förbi alla andra.

Stig Larsson gör bok om sin ö

Att få sitt liv nedskrivet hos förlaget börjar med en intensivkurs och författarworkshop. Sedan följer minst sju dagars grundintervjuer.

– I början stämmer vi av om man har rätt idé för sin personlighet. Att skriva en reportagebok om man har en poetisk själ kommer inte att funka, säger Antonia Stackelberg.

Säljer de här böckerna?

– Det är sällan målet. Målet är oftast att synas som författare för att kunna skapa en diskussion. Då är en bok status. En blogg kan man ju inte gå runt med under armen.

Tips från Antonia

Kan du skriva?

"Då menar jag inte om du kan skriva utan om du kan skriva? Om du då hade medelmåttiga betyg i svenska språket och aldrig har haft skrivande som hobby måste du ta hjälp. Annars kan du framstå som en amatör."

Vad vill du åstadkomma med din bok?

"Ställ dig frågor som: Vad exakt vill jag ska hända när boken kommer ut? Vilken fråga vill jag äga? I vilken kanal vill jag främst få utrymme? Ska min bok nå break-even, fungera som marknadsföring eller skapa intäkter? Varifrån ska intäkterna främst komma ifrån? Vem eller vilka vill jag ska ringa när boken är ute? Dessa frågor ska du vara sjukt exalterad över att svara på innan du börjar."

Har du något att skriva om?

"Den kanske viktigaste frågan av alla är: Vad vill du säga? Vad är DEN GREJ du vill att alla ska höja på ögonbrynen över?"

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt strul på drabbade busslinjen

Nyheter Nu ändras rutten igen – här är de indragna hållplatserna Tidigare var det vägarbeten på Kungsgatan som ställde till det för stombusslinje 1. Nu gör arbeten på Tegeluddsvägen att både linje 1 och 91 får omlagda körvägar.måndag 25/6 17:05

"Nya" Sergels torg klart

Nyheter Men än återstår många års byggstök i City Sex år har det tagit. Och 1,6 miljarder skattekronor har det kostat. Men nu är "nya" Sergels torg invigt. Även om det kan vara lite svårt att se skillnaden.måndag 25/6 16:05