Gos. Matte Lotta och katten Rödstrump tar en gos-paus under promenaden. Foto: Sacharias Källdén

Nya trenden: Katter med gps-halsband

När katten Rödstrump går på promenad så har han en gps runt halsen. Nu köper allt fler spårsändare till sina husdjur.

  • Publicerad 06:53, 2 nov 2018

Lotta Källarbo, hunden Varga och katten Rödstrump bor tillsammans i en lägenhet i Kärrtorp. Lotta är egentligen mer av en hundperson men hon kunde inte vika sig för den forna vildkattens charm.

Tillsammans brukar de gå ut i Nackareservatet och i vanliga fall brukar Rödstrump få springa fritt på promenaderna då katten lärt sig att gå med de andra.

– Men nu har jag sele och koppel på Rödstrump då jag tappat gps:en – för tredje gången. Eller ja, det är Rödstrump som har tappat den. Det är ju så att katthalsband måste kunna trilla av lätt ifall de fastnar i något, säger Lotta Källarbo.

Bekräftat: Kändiskatten Cato är hemma igen

Bland höga buskar och brännässlor på en kompis lantställe ligger nu det försvunna halsbandet – det kan hon se i appen som är kopplad till gps:en. Men den visar inte alltid helt rätt plats på kartan då gps:en, enligt Lotta, påverkas av molnen.

– Det är klart att det skär lite i hjärtat att inte låta katten vara en utekatt helt och hållet. Rödstrump har aldrig klagat på gps:en som hänger kring halsen. Och trots att den nu trillat av tre gånger funderar jag på att köpa en ny, säger Lotta Källarbo.

Björkhagenbor: Ge oss Cato tillbaka!

Dean Maros, vd på MiniFinder Sweden, som bland annat säljer gps-spårsändare för djur i över 20 länder säger att försäljningen av produkten ökar markant just nu.

– Eftersom att vi satsat så pass mycket på att marknadsföra just spårsändare till djur tror och hoppas jag på att dubbla omsättningen från föregående kalenderår på 11,9 miljoner till 20 miljoner, säger Dean Maros.

JARNLO: Katterna är kittet som håller ihop Stockholm

Han vet inte hur många av kunderna som använder produkten enbart till katter och han säger att hundägare vanligen är mer benägna att köpa en spårsändare.

– Jag vet att katter bör ha lösa halsband därför finns det en risk att de tappar gps:en, säger Dean Maros.

Lotta Källarbo skulle därför gärna se att det kunde utvecklas någon form av chip som hjälper en att spåra katten.

– Rödstrump föddes hemlös och levde i det vilda med sin mamma och syskon när jag hittade honom tre veckor gammal, det gör nog att jag är extra rädd att förlora honom, säger hon.

Hela Reimersholme letar efter katten Cici

Gps. En bild på Rödstrump med gps:en innan han (för tredje gången) tappade bort den. Foto: Lotta Källarbo

Gps. Le parkour-katten Rödstrump har gps så att inte matte ska tappa bort honom. Foto: Sacharias Källdén

Flera företag satsar på gps för djur

MiniFinder Sweden AB är inte det enda företaget som säljer spårsändare och gps:er för djur. Dean Maros säger att det finns minst 15 andra konkurrensvärdiga företag i Europa. Men att det är det enda svenska företaget som själva tillverkar gps:er till djur (katter, hundar och hästar).

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Nu försvinner rätt till heltid i förskolan i Stockholm

Nyheter ✓Grönblå avskaffar kritiserad reform ✓5 000 barn omfattas ✓Så ser det ut i länet De senaste två åren har barn till föräldralediga haft rätt att gå heltid på förskolan. Tusentals familjer i Stockholm berörs när reglerna ändras från och med 1 februari.torsdag 17/1 19:30

Hägersten kan bli av med parkeringsavgifter

Nyheter M-överklagan kan vinna gehör P-avgifterna i Hägersten-Liljeholmens stadsdelsområde kan tas bort. Det står klart efter att Transportstyrelsen väljer att pröva lokalpolitikern Lars Svärds (M) överklagan.torsdag 17/1 16:37