Här tar Hippa, med Tekla Fritzon på ryggen, täten i morgontrafiken på Skeppsbron. Foto: Jannie Flodman

Nya trenden: Skippa bilen – ta hästen genom stan

De flesta har cyklat, åkt bil och buss genom City – men har du testat hästryggen? Att rida genom stan i morgonrusning är det senaste.

  • Publicerad 13:25, 17 jul 2017

Medan Stockholm vaknar till liv lunkar de fem hästarna fram, sida vid sida, allihop enorma till sin storlek. De tar upp ett helt körfält själva och när de stannar för rött ljus får taxibilar och varuleveranser snällt vänta bakom på sin tur. På promenaden längs Vasagatan, vidare över Vasabron och genom Gamla stan, rundar de lyftkranar och slagborrar, blir omkörda av bussar och tutande lastbilar, cyklister och joggare. Folk som får syn på dem – mest turister – stannar och filmar.

För Hippa, ledarhästen, och hennes gäng är det en helt vanlig dag på jobbet. På ryggen sitter ägaren Tekla Fritzon som håller i morgonturerna i city. Normalt sett drar hästarna turister i en vagn bakom sig, men sedan ett par år tillbaka ordnas även ridturer i stan under sommaren.

Så bemöter du en häst i trafiken

En kort paus på Skeppsbron. Foto: Jannie Flodman

Hur tränar du hästarna att gå i sådan här miljö?

– Jag sätter nya hästar bredvid en van häst, då lär de sig att det inte är farligt. De är så vana vid att det händer saker omkring dem. Och de litar på att jag inte sätter dem i en situation som de inte klarar av. Vi har ett ömsesidigt förtroende för varandra, kan man säga.

Ryktet om turerna har spridits snabbt, numera åker folk från hela länet för att få rida genom stan, därför har de lagt in fler turer i år.

Två av ryttarna är med för första gången och de är helt sålda på upplevelsen.

– Fantastiskt! I vanliga fall rider man på en ridbana eller i skogen, här rider vi på platser där man tänker ”här kan man väl inte rida, det kan inte funka”. Men det gör det! säger Linda Bühlmann, som rider på Aarven.

– Det är det bästa jag har gjort på 20 år! Känslan att rida förbi sitt eget jobb och ställen där man brukar äta lunch med kollegorna, det är superhäftigt, och konstigt, säger Cecilia Malmberg, som sitter på Vintset.

Polisen jagade häst i city: "Det var mycket hästkrafter inblandade"

Hippa, med Tekla Fritzon på ryggen, tar täten i morgontrafiken. Här väntar de på grönt ljus på Vasagatan. Bakom syns Linda Bühlmann på Aarven och Cecilia Malmberg på Vintset. Foto: Jannie Flodman

Cecilia Malmberg på hästen Vintset och Linda Bühlmann på Aarven är mer än nöjda med första halvan av ridpasset. Foto: Jannie Flodman

När tidningen säger hejdå har de den mest spännande delen kvar – att galoppera på Djurgården förbi ett gäng shetlandsponnier. De är små och konstiga, förklarar Tekla, och, faktiskt, obehagliga att gå förbi tycker hästarna.

– Ganska komiskt med tanke på allt annat de går förbi utan att blinka. Faktum är att de tycker att det är mer läskigt att gå i en tyst skog där det kan hoppa fram ett djur än att gå mitt i stan, säger Tekla och fortsätter turen längs Skeppsbrokajen, tätt följd av de andra.

Sommarridning på Säby gård: "Alla ska kunna vara med"

Alla uppradade: Tekla Fritzon på hästen Hippa, Cecilia Malmberg på Vintset, Linda Bühlmann på Aarven, Isabell Forsström Johansson på Kalinka och Vilma Herlin på hästen Heko. Foto: Jannie Flodman

Så rider de:

Start 06.30 från stallet på Gärdet genom allén på Valhallavägen, via Sturegatan och Svampen, sedan Kungsgatan förbi Hötorget, ner till Vasagatan. Därifrån går turen längs Vasagatan och Gamla stan, Skeppsbron vidare till Grand Hotel och Strandvägen, för att avslutas på Djurgården och tillbaka via Djurgårdsbrunnsbron. Ridpasset tar 2,5 timmar och kräver en van ryttare.

Företaget äger tolv hästar och alla är av rasen Tori, som härstammar från Estland och är kända för att vara starka och tålmodiga. Mer info på www.stockholmskusken.se och FB/stockholmskusken.  

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.