Fokuserat. Här gäller det att koncentrera sig för att lyckas utföra övningarna. Foto: Ella Söderberg

Nya trenden: Yoga för stela män

Att yoga är en populär träningsform är det ingen tvekan om. Men nu kommer nästa trend -yoga för stela män. Danderyds Nyheter fick vara med när sex stela män tänjde på lederna en kväll vid Djursholms torg.

  • Publicerad 15:40, 30 nov 2018

Klockan är snart 19.30 och Yoga Djursholm har öppnat dörrarna. Snart kommer dagens deltagare, de stela männen. För det är precis det passet ägaren Jenny Hermelin ska hålla ikväll – yoga för stela män.

Jenny har jobbat med träning sedan 20 år tillbaka som bland annat PT och styrketräningsinstruktör. För två år sedan utbildade hon sig till yogainstruktör.

– Flera av mina vänner frågade om jag inte kunde göra yoga för killar, så sedan augusti har jag haft sådana klasser här, säger hon.

Hon utför ashtanga-yoga, vilket är den mest fysiska formen av yoga.

Hur vanligt är det med yoga för stela män?

– Jag vet att andra ställen också har yoga för killar och män, men exakt hur vanligt det är kan jag inte säga. Min känsla är att det finns en stor nyfikenhet och att fler och fler (både män och andra) får upp ögonen för vad yoga kan göra.

Hon lägger ut de lila mattorna på golvet och sätter på lugn musik. Jenny berättar att yoga är ett sätt att både bygga styrka och rörlighet från grunden, och att fler män, men även kvinnor, skulle må bra av det.

– Man loggar ut ett tag och fokuserar på kroppen. Då kan man inte tänka på den där stressiga deadlinen. Fast omvärlden inte har förändrats, kan synen på den göra det.

Instruktör. Jenny Hermelin har haft yoga för stela män sedan hon öppnade sin yogastudio i augusti. Foto: Ella Söderberg

Nöjda. Sven Chetkovich och Johan Hermelin tycker de har blivit mer rörliga efter att ha gått på yoga. Foto: Ella Söderberg

Märker skillnad

In genom dörren kommer Niklas Myrén. Han är här för första gången, men känner Jenny sedan tidigare.

Förut har han gått till naprapat för sin rygg. Han bad Jenny att utforma ett yogaprogram för honom att utföra hemma, vilket fungerade bra.

I dag är han här för att testa på yoga i grupp.

– Jag märkte jättestor skillnad, istället för att ha småont hela tiden. Det ska bli jättekul att testa på det här ikväll, säger han.

Nästa deltagare som kommer in i studion är Sven Chetkovich. Han har varit på klassen förut.

– Det är jobbigare än jag trodde, att hålla positionerna är ansträngande. Efteråt fick jag en konstig muskelvärk som jag inte fått från gymmet, det är en annan typ av träning, säger han.

Varför bestämde du dig för att yoga?

– Jag vet inte. Min fru har jagat iväg mig på det här.

Jenny fyller i:

– Killarna säger att de inte är så stela, men fruarna säger annat, säger hon.

Har ni några manliga vänner som utför yoga?

– Jag skrev till min kollega att jag skulle på yoga, då svarade han tillbaka att han skulle på zumba, ironiskt. Så jag tror inte det, säger Niklas Myrén.

– Jag tror det finns ett motstånd hos män, att utföra yoga är att exponera sig själv. Det här är ett bra koncept, för här är alla sämst, säger Johan Hermelin och de andra skrattar.

Stretch. Under passet tänjs både muskler och sinne. Foto: Ella Söderberg

Stockholm Direkt