Kan falluckor få fler att köra laglydigt? Det vill Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd, testa i Vårberg i höst. Foto: Linda Gren, Mostphotos

Nya tricket mot fartdårar: falluckor

En fallucka som öppnas för dem som kör för snabbt, samtidigt som den släpper förbi laglydiga trafikanter. Det ska testas i Vårberg och Kälvesta i höst, på två platser där få håller 30-gränsen, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

  • Publicerad 14:58, 16 aug 2019

Dynamiska farthinder kallas det nya vapnet mot fartdårar som Stockholm stad ska testa i höst. I praktiken fungerar de som en slags fallucka som ska se till att bilister håller 30-strecket, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

– Om bilar kör för fort öppnas luckan och de får en liten smäll. Men kör man rätt hastighet, då händer ingenting, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd, till SVT Nyheter Stockholm.

De nya trafikhindren ska testas på två gator i höst. Den ena av dem är Vårholmsbackarna i Vårberg och den andra ligger i Kälvesta i Hässelby-Vällingby. Gemensamt för båda är att många gärna kör en bra bit över 30 på dem.

De nya farthindren är enligt Helldén skonsammare för bussförare och utryckningsfordon än vanliga fartgupp eftersom de inte skumpar lika mycket. De ska också kunna fjärrstyras från till exempel polisbilar.

Sex miljoner kronor beräknas projektet kosta och testet ska pågå under två år. Om det blir lyckat kan falluckor börja användas på andra platser i staden.

Den 29 augusti fattar trafiknämnden beslut i frågan.