Nya Trygg Hansa-huset ritas om – igen

Stadsbyggnadskontoret gör nu ett fjärde försök att få igenom en detaljplan för Trygg Hansa-huset på Kungsholmen. Bläddra mellan bilderna för att se skillnaden på det gamla och nya förslaget.

  • Publicerad 09:29, 17 okt 2017

Hur Trygg Hansa-huset på Kungsholmen utvecklas har varit på tapeten i flera år. Sedan 2009 har tre olika förslag till detaljplan för utformning av ett nytt kontorshus i hörnet Fleminggatan-Scheelegatan prövats. På grund av den kritik som uppstått har dock inget av dessa förslag antagits.

NYA SKISSER: Matmarknad och takrestaurang - så förvandlas kontorskvarteret på Kungsholmen

För omfattande tillbyggnader

Det senaste planförslaget, som ställdes ut i höstas, har nu bearbetats efter att även det fått hård kritik. Bland annat anser flera bostadsrättsföreningar att förändringarna kommer förstöra boendemiljön och bidrar till buller och luftföroreningar. Kritiken kommer även från kulturförvaltningen och länsstyrelsen, som anser att de omfattande påbyggnaderna skadar de kulturhistoriska värden som finns. Detta har fått stadsbyggnadskontoret att ta fram ytterligare ett förslag.

– Det handlar bland annat om en rejäl sänkning av byggnadshöjden för den delen som kallas Muttrarna. Vi har fått in mycket synpunkter om att påbyggnaden var för stor, både i relation till den befintliga byggnaden och till att hela innerstaden är utpekat av staten som kulturhistoriskt intressant, där byggnaden skulle bli för dominant i stadsbilden, säger Stefan Modig, stadsplanerare på stadsbyggnadskontoret.

Riva eller inte riva – det är frågan

Vill undvika buller och luftföroreningar

De nya förslagen innebär också att luftföroreningar och bullernivåer kommer ses över.

– Just nu pågår arbetet med att bygga om källarplan till en galleria, och i samband med det kommer garageinfarten göras om med olika bullerdämpade åtgärder som gör att bullervärdena kommer klaras, säger Stefan Modig och fortsätter:

– Mängden luftföroreningar har mycket att göra med hur trångt gaturummet är, men mellan husen på Scheelegatan och Fleminggatan har vi gott om utrymme. Den nya detaljplanen innebär ingen stor ökning av ny trafik.

Underjordisk galleria planeras på Kungsholmen

Nytt beslut på torsdag

Närboende menar också att påbyggnaden skapar oönskad skugga över bostäderna.

– Det blir mer skuggor, men vi bedömer inte att det är så omfattande att vi inte kan gå vidare med projektet, säger Stefan Modig.

På torsdag beslutar stadsbyggnadsnämnden om den vill gå vidare med det nya planförslaget. Om nämnden antar detaljplanen kommer den ställas ut för synpunkter i slutet av november. Eftersom det inte görs ett regelrätt samråd för endast de som tidigare lämnat synpunkter tycka till.

Staden gör nytt försök med Trygg Hansa-husen

Nya restauranger och butiker

Trygg Hansa-husets källarplan håller på att göras om till en handelsplats med restauranger och butiker. Bygglovet blev klart i juli.

På översta våningen, som en del av den nya påbyggnaden av huset, kommer en restaurang att byggas.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Pride räknar med 10 000 fler i paraden i år

Nyheter Stockholm gör sig redo för rekordfesten Större och färgstarkare: Stockholm Pride räknar med tusentals fler firande när hbtq-världens OS kommer till stan.tisdag 17/7 19:30

Idag är det världsemojidagen – vilken emoji är du?

Nyheter ”Ibland är jag arg” I dag är det den internationella emojidagen. Vi drog ut på stan med den självklara frågan.ntisdag 17/7 13:29