Tvärbanan. De nya vagnarna tjuter när de kör genom centrum, enligt flera Gröndalsbor. Foto: Sacharias Källdén

Nya tvärbanan får kritik – låter för mycket

De nya vagnarna på tvärbanan i Gröndal rasslar förbi med en sådan ljudvolym att boende i centrum håller på att bli tokiga.

  • Publicerad 17:37, 6 sep 2018

Under 2017 renoverades tvärbanan mellan Alvik och Sickla. Efter år av strul kopplades linjen slutligen ihop med den nyare grenen som går från Alvik till Solna. Och de helt nya tågen som tidigare bara gått på Solnagrenen började rulla genom Söderort. En uppgradering som enligt flera Gröndalsbor har fört med sig tjut och buller i centrum.

För Johanna Dielemans och hennes familj har det, både under och efter renoveringsperioden, varit sådant oljud att hon varit tvungen att ta in på hotell i perioder.

– Förutom ljudet från trafiken i övrigt så har de arbetat nattetid här. Hela renoveringen av spåren känns som ett kamikazeprojekt. Det har varit en mardröm. Det känns inte alls som att Gröndals centrum är anpassat för så pass hög belastning, varken i vägunderlag eller bebyggelse då det för det mesta rör sig om k-märkta eller blåmärkta fastigheter, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

En annan som också stört sig på allt oväsen är Anna Reimar. Hon har fått treglasfönster för maximal isolering, men trots det skramlar det i lägenheten när tvärbanan susar förbi.

– Det vibrerar såpass att man hör och känner det om man ligger i sängen, eller i andra rum som inte ligger mot gatan där den passerar. Dessutom skriker det om spåren i en skarp sväng, särskilt vintertid. Vagnarna rasslar också mycket högt. De har också ett ständigt tjutande ljud även när de står still. Personligen tycker jag det är värst, säger hon och tillägger:

– Förr fanns förbud för genomfart i Gröndal men den togs bort. Det borde återinföras, åtminstone för tung trafik. Det finns annan tystare beläggning än asfalt kring spåren på andra håll, det vill vi också ha här.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt Claes Keisu på SL är man medveten om problemet och arbetar tillsammans med vagntillverkaren för att åtgärda problemet.

– Vi har fått in fjorton klagomål sedan årsskiftet. Vi vet att det kommer ett vinande ljud när de nya vagnarna A35 accelererar. Vi har också förstått att det bullrar. Vi tittar på problemet tillsammans med tillverkaren men i nuläget kan vi inte säga om det är vagnen eller någonting med infrastrukturen som också bidrar till ljud. Vi tar det här problemet på allvar och gör vårt bästa.