Ska vändas? Bilden föreställer Apples nuvarande förslag på hur butiken bör se ut. Foto: Apple/Foster + Partners

Nya uppgifter: Apple-butiken i Kungsan ska ”vändas”

Den rödgrönrosa majoriteten väntas senare i dag säga ja till bygget av en Apple-butik i Kungsträdgården – med ett antal krav på förändringar.

  • Publicerad 14:44, 14 apr 2016

När förslaget på en ny Apple-butik i Kungsträdgården var uppe i stadsbyggnadsnämnden förra gången i mitten av mars blev ärendet bordlagt efter en begäran från Moderaterna som ville ha mer betänketid.

I eftermiddag tas ärendet upp igen.

Enligt uppgifter till StockholmDirekt kommer den rödgrönrosa majoriteten godkänna att Apple går vidare med planerna på en flaggskeppsbutik i Kungsan med krav på att den amerikanska teknikjätten arbetar om förslaget på ett antal sätt.

Förslag på omarbetningar att vänta

Den politiska majoriteten väntas till exempel föreslå att byggnaden görs något lägre än vad Apple hittills föreslagit. Majoriteten väntas också föreslå att butiken ”vänds” så att butikens tydligast kommersiella del vetter mot Hamngatan istället för mot parken.

De styrande politikerna väntas också förslå att den delen av byggnaden som vänder sig mot parken ska ha en offentlig verksamhet, exempelvis ett kafé.

Kristdemokraterna, det parti som hittills varit mest öppet med sin syn på Apple-butiken, håller fast vid sin tidigare ståndpunkt och tänker rösta nej till att staden går vidare med liggande förslag.

Erik Slottner (KD) vill att staden letar efter ett annat läge i City för Applebutiken. KD har tidigare föreslagit Norrmalmstorg men är nu öppet även för andra platser.

LÄS ÄVEN

Senaste bilderna på Apple-butiken i Kungsan

Rapport från förra mötet i stadsbyggnadsnämnden

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.