Omtalad. Vargen som det pratas om i Brottbytrakterna. Foto: Mia Hellsten

Nya uppgifter om Vallentunavargen: "Någonting lockar den att stanna här"

Den varg som synts flertalet gånger i Brottby, Vallentuna, är nu identifierad av länsstyrelsen.

  • Publicerad 13:16, 11 sep 2017

Den varg som härjar i Brottby i Vallentuna har nu fått en identitet.

– Det rör sig om en hane, det vet vi genom DNA. Den kommer från Norge, från Trysilområdet. Det här är en ungvarg och den är nog ganska nyfiken av naturen, säger Mikael Fransson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Han poängterar att det inte är helt ovanligt att vargar går så långt som denna gjort. Att de rör sig inom ett begränsat område är inte helt ovanligt det heller.

– Men någonting är det som lockar den här vargen, den är ju i ett begränsat område i Brottby. Det som är frekvent är att den söker upp hundar, säger Mikael Fransson.

Varför tror du den gör det?

– Det kan finnas flera anledningar till att den söker upp hundar. Till exempel intresse för löptikar, att de ser hunden som inkräktare i ett revir och även att den kan vara konkurrens till födoresurs, vargar tar även rävar till exempel, säger Mikael Fransson.

– Det är väldigt sällan de ser hundar som byten. De kopplar inte hundar till mat, de ser hundar som en annan varg.

Det har spekulerats om att det skulle kunna finnas två vargar?

– Vi har ingen information. Vi har samlat spillning från gårdagen som vi skickar iväg på analys nu. Det är först genom dna-svaren som man kan få bekräftad om det rör sig om en eller fler vargar.

– Men vi har inget i dag som tyder på att det är fler än en.

Kan det vara en hel flock?

– Nej. Är det fler än en är det max två. Vargar är aldrig fler än två om de inte har föryngring.

Svaren från DNA-testerna kommer att ta någon vecka.

Vallentunafotograf kan vinna VM-guld i bröllopsfoto

Nyheter Tävlar med bild tagen med drönare Efter ett SM-guld är det nu dags för John Hellström att ta sig an nästa stora utmaning: VM-finalen i fotografi. I förra veckan blev det klart att han är en av de tio bästa bröllopsfotograferna i...måndag 27/1 12:10

Återkommande skadegörelse av bäverdämmet

Nyheter "Vi ska sätta upp en skylt" Bäverdämmet vid Efraimsbergsvägen och Löttingevägen har förstörts igen. Nu sätter kommunen in åtgärder i form av information.måndag 27/1 11:35
Stockholm Direkt