VERKTYG. Här, under Tappströmsbron och hela vägen längs kanalen upp till Tappströmsskolan, är narkotikahandel vanligt förekommande, menar Stefan Persson, säkerhetsstrateg på Ekerö kommun. En hund som kan söka efter droger i och runt kommunens skolor kan bli ett nyss sätt att tackla problemet. Foto: Mostphotos/Lisa Halldén

Nya verktyget mot knarket: Hundar på skolorna

För att få bukt med narkotikaförsäljningen på Ekerö ska kommunen nu utreda ett förslag om att använda narkotikahundar. Blir detta verklighet är planen att starta på högstadieskolorna.

 • Publicerad 12:01, 3 feb 2020

Lärare och elever på skolorna i kommunen har rapporterat om att det säljs knark under skoltid, både på skolorna och runt omkring dem. Det menar Stefan Persson, säkerhetsstrateg på Ekerö kommun.

– Vi har sett ett ökat bruk av narkotika, och att det finns i skolorna, det vet vi. Men vi behöver fler verktyg för att få bort det, säger Stefan Persson.

Han fortsätter:

– Tar man en promenad längs Tappströmskanalen till exempel så kan man se massvis av rizzlapapper och red-line påsar (plastpåsar med förslutning, reds anm.).

Efter en motion från Sverigedemokraterna ska nu kommunen se över möjligheten att låta narkotikahundar sniffa rätt på knark i Ekerö kommuns skolor. Kommunfullmäktige ska därför ta ställning till om en upphandling ska göras med något privat företag som jobbar med detta.

– Får vi det så kan vi släppa in en hund i skolan som kan sniffa runt och markera om den hittar någonting. Och tanken är att det ska kunna ske när som helst, så att vi visar att på Ekerös skolor går man inte säker som knarklangare, säger Stefan Persson.

Lätt att få tag på narkotika

Lättillgängligheten är det som präglar droghandeln på öarna, menar fältassistenten Maria Hjalmarsson.

– Beställningar görs via snapshat och insta och så får ungdomarna det levererat till sig. Vill ungarna ha droger så har de det inom en halvtimme, säger hon.

SPÅR. Redlinepåsar, även kallade zip-påsar, är förslutningsbara plastpåsar som ofta används för att försvara droger i. Vid Tapprömskanalen kan man ibland se dessa ligga slängda. Foto: Lisa Halldén

TYSTNAD. Det är viktigt att föräldrar pratar om droger med sina ungdomar, menar fältassistenten Maria Hjalmarsson. "I nian på Tappen vet alla vilka som håller på men ingen säger någonting. Det finns en stor tystnadskultur. Ingen vill vara en golare och det är väldigt svårt att få den kulturen att vända". Foto: Johan Bratås

Cannabis är enligt Maria Hjalmarsson den vanligaste drogen, men vanligt är också adhd-mediciner och tramadol som blandas med cannabis.

– Vi hör också om droger som kommer i form av godis. De ser ut som gummibjörnar och där vet vi inte alls hur mycket knark de är fullproppade med. Och på sociala medier sprids sånt här så jäkla fort, säger hon.

Kan inte bekräfta försäljning på skolor

Men att drogerna skulle säljas på skolan eller förvaras i skolans lokaler, vilket narkotikahundarna i så fall skulle hitta, det har hon inte hört någonting om.

Inte heller kommunpolisen Anna Freij kan bekräfta att det förekommer drogförsäljning inne på skolorna.

– Vi får väldigt få konkreta tips om drogförsäljningen i Ekerö. Vi får till oss att det sker men vi behöver mer information än så för att kunna göra tillslag, säger hon.

Om de hundar som kommunen skulle använda markerar att de hittar droger så behöver polis tillkallas innan ett tillslag kan göras.

– Jag vet för lite om hur privata aktörer jobbar för att kunna uttala mig om hur effektivt det är. Men så fort droger påträffas är det bra för då försvinner de från marknaden. Polismyndighetens egna hundpatruller är hårt belastade av uppdrag och insatser och därför kan vi inte ta dem i anspråk så ofta som vi skulle önska, säger Anna Freij.

Så funkar det

Att kommunen använder narkotikahundar räknas som en en brottsförebyggande insats och kan göras utan polis.

Däremot ska elever och föräldrar informeras om att det kan göras slumpmässiga undersökningar och det ska ske när eleverna inte är på skolan.

Om hunden markerar för narkotika ska polis tillkallas och beslut om husrannsakan ska fattas innan ett ingripande kan göras.

Under våren träffar fältgruppen alla åttor i kommunen för att prata om droger. Mycket av de samtalen handlar om att bygga upp ungdomarnas kapacitet att stå emot grupptryck och tacka nej om de blir erbjudna droger.

Visa merVisa mindre

Lästipset: Fem böcker med Mälarökoppling

Nyheter ✔ 4 Fantasy V Romantik V Historia V Futuristiska bilder Har du inte fått nog av bokläsningen under semestern? Här tipsar Katarina Skönblad, bibliotekarie på Ekerö bibliotek, om fem böcker med Mälarökoppling som går att låna på bibblan.fredag 7/8 12:39

Orgelfest på öarna hela veckan

Nyheter "Vill främja våra kyrkor och de instrument som finns där" Sugen på att höra lite Mozart eller Bach? Då kan du besöka någon av Mälaröarnas sex kyrkor mellan den 11 och 16 augusti, då sex olika orgelkonserter anordnas.torsdag 6/8 10:20

Äntligen dags för årets kräftfester

Nyheter Expertens bästa tips för en lyckad kväll Augusti månad innebär att det är dags att ta fram både dillen och haklapparna. Oavsett om du väljer frysta eller färska kräftor går det att få till en lyckad middag. Kocken Nils Molinder tipsar om...tisdag 4/8 16:23

KRÖNIKOR

  Sport

   Senaste numret

   Gilla oss på Facebook

   Stockholm Direkt