Bygdens dotter. Partiledarkandidaten Nyamko Sabuni (L) återvände till sina barndomstrakter för ett öppet möte. Foto: Linda Lundberg

Nyamko Sabuni talade i sina barndomstrakter

L-politikern Nyamko Sabuni var tillbaka i sina barndomstrakter och pratade om sina egna erfarenheter som nyanländ i Kungsängen.

  • Publicerad 12:00, 24 maj 2019

Nyamko Sabuni är mitt i en process som kandidat i partiledarvalet. Det är posten som partiledare för Liberalerna efter Jan Björklund hon vill åt, och nu vill hon att folk ska veta vem hon är. Inte minst folket i Upplands-Bro – orten där hon växte upp.

Torsdagen den 16 maj talade hon på Dagcentralen på Torget 4 i Kungsängen. Innan hon klev på fick Upplands-BroDirekt en intervju.

– Jag kom som nyanländ till Kungsängen när jag var tolv år. Det var en idyll att växa upp här. Min pappa kom in i arbete snabbt och jag tvingades prata svenska direkt i skolan, säger Nyamko Sabuni.

Hon föddes i Burundi och hennes pappa var politisk flykting från Kongo.

Barndom full av möjligheter

Nyamko Sabunis bild av Upplands-Bros integration är god. Hon tyckte att någon såg henne och hennes familj. Att de inte blev behandlade som några i mängden.

Hon tycker att det är bra att nyanlända kastas in i vanliga klasser direkt, precis som hon gjorde, i stället för att gå i så kallad introduktionsklass.

– Det försenar integrationen. Barn har en förmåga att anpassa sig.

Hon ser tillbaka på sin barndom som full av möjligheter. Under grundskolan hade hon tillgång till idrottshallen där hon spelade basket, och när hon gick på gymnasiet ägnade hon mycket tid åt dans i Spegelsalen. Hon minns härliga dagar vid Lillsjön och framför allt – alla kollon.

– Vi var sju barn och det fanns inte en chans att mina föräldrar kunde åka på semester med oss allihop, men kollot var en fantastisk upplevelse att vara med om.

Nyamko Sabuni har varit borta från politiken i sex år. Under tiden den har hon arbetat inom näringslivet, som hållbarhetschef på ingenjörs- och designföretaget ÅF. 2018 blev hon utsedd till årets chef.

Vill visa upp vem hon är

– Nu vill jag att folk ska lära känna mig på nytt. Eftersom jag försöker bli partiledare är det bra att visa upp vem jag är.

Frågor hon värnar extra om förutom integration är välfärd och skola. Hon har själv tvillingsöner och vet att skolmiljön måste förbättras.

– Jag vill tillbaka till politiken för att livet är större än mitt liv. Jag vill få en chans att bygga samhället framåt.

Politisk karriär

Nyamko Sabuni var riksdagsledamot åren 2002–2006 och statsråd i regeringen Reinfeldt från 2006 till 2013 som Sveriges integrationsminister från 2006 till 2010, som Sveriges jämställdhetsminister från 2006 till 2013 och som biträdande utbildningsminister från 2010 till 2013.

Stor stöld av fälgar

Tre ton aluminiumfälgar stals i helgen i Bålsta. Tjuvar klättrade in på Bålsta Bildemo och stal fälgar i massor.måndag 25/5 11:09

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt