AVSTÄNGD. Efter ett flertal fallolyckor är nu trappan utanför Runby torg avstängd. Foto: Charlotte Arwedsson

Nyanlagd stentrappa avstängd efter fallolyckor

Ett tiotal skadade och ett höftledsbrott har inträffat i den nyanlagda trappan utanför Runby vårdcentral i Väsby. Nu har kommunen valt att stänga av den helt efter fallolyckorna.

  • Publicerad 10:54, 30 aug 2019

Jag är inte förvånad. Jag har själv varit nära att ramla.

I november var kommunens upprustning av ingången till Runby torg klar. Området fick en plantering, nya bänkar och en bred stentrappa ner mot Runby vårdcentral, vid Trädgårdsvägen/Runbyvägen. Men snart började problemen. Det rapporterades om att folk ramlade i trappan, med skador som följd.

– Jag är inte förvånad. Jag har själv varit nära att ramla, berättar en av de boende i området.

Trappan, som ger intryck av en blandning av terrass och trappa, har väldigt breda trappsteg. Mitt på trappstegen finns en rand i ljusgrå sten, och i slutet av varje trappsteg en mörkgrå stenrand.

– När man passerat den första randen är det som att hjärnan inte uppfattar att det är ett trappsteg efter den andra, lite mörkare randen. Man går som om det fortfarande är plant, berättar den boende.

Minst tio skadade i trappan

Lars Åberg, distriktsläkare och verksamhetschef på Runby vårdcentral, bekräftar att de haft ett antal incidenter med skador.

– Jag har ingen statistik på det totala antalet, men sannolikt har i alla fall minst tio personer sökt oss för mindre eller större skador efter fall i trappan.

Enligt Lars Åberg fick de in den första fallskadan redan veckan före den officiella öppningen av trappan och tog då kontakt med konstruktören, byggföretaget Sveab Anläggning AB, som i sin tur meddelade kommunen.

– Jag var även själv i kontakt med kommunen före sommaren, då vi hade en patient som ramlade men inte ådrog sig någon större skada, säger Lars Åberg.

En äldre dam bröt höften

Kommunen var enligt Lars Åberg på plats för ett par veckor sedan för en titt och diskussion.

– Därefter hade vi en äldre dam som föll och bröt höften förra veckan. Efter ny kontakt med kommunen har de nu stängt av trappan.

Utredningar görs för en säkrare utemiljö

På frågan om trappan är felkonstruerad svarar kommunens gata/park-enhet att utredning av trappans utformning pågår.

– Trappan kommer att vara avstängd under pågående utredning, meddelar man.

Ingen på kommunen kunde på onsdagen svara på frågan varför det dröjt så länge – med flertalet skadade – innan trappan stängdes av.

På kommunens hemsida finns följande information: "Nya utredningar ska genomföras för att få till en säkrare utemiljö. Tillsvidare är intilliggande ramp öppen för gående."

Fler nyheter i Vi i Väsby

Agnetha i Carlslund tänker redan på julen

Nyheter Hjälper familjer som inte har råd med klappar och mat Sommaren har precis tagit slut, men Agnetha Olofsson i Carlslund tänker redan på julen. För sjunde året i rad hjälper hon familjer som har det ekonomiskt tufft med klappar och julmat.söndag 15/9 7:15

En anhållen efter skottlossning i Apoteksskogen

Nyheter Flera personer larmade polisen på lördagsmorgonen En man är anhållen misstänkt för vapenbrott efter skottlossningen på lördagsmorgonen i Apoteksskogen i Upplands Väsby.lördag 14/9 16:55
Stockholm Direkt