"Jag gillar att jobba, jag har gjort det sen jag var liten och jag är inte van vid att leva på pengar från någon annan", säger Shabal Sayed Mohammed. Här tillsammans med barnen Rama, 6 år (t h), Lara, 4 år (t v) och Robin Lasse, 1 år och 9 månader. Foto: Mikael Andersson

Nyanlända familjer ofrivilligt på plats – i Råcksta sjukhem

Familjen höll på att etablera sig i Avesta där pappa Shabal fått jobb på en pizzeria. Men glädjen över uppehållstillståndet förbyttes snabbt i en frustration när de anvisades till två små ettor – i Råcksta sjukhem. Nu är de tillbaka på ruta ett igen.

  • Publicerad 16:24, 22 aug 2017

Jag sa till Migrationsverket att jag ville stanna, ge mig bara lite tid så ska jag hitta ett eget boende nu när jag har ett jobb, sa jag. Men svaret blev nej.

Sedan juli i år har cirka 250 nyanlända barn och vuxna flyttat in i det omgjorda Råcksta sjukhem. De 200 enrumslägenheterna har renoverats upp och varje familj har fått mellan två och tre ettor att dela på.

Här bor bland annat Shabal Sayed Mohammed med sin fru och tre barn. Familjen flyttade in för tio dagar sedan och Shabal är frustrerad och ledsen. Det här är det femte stället i Sverige de bor på. Tidigare har de bott i bland annat Ludvika, Flen och nu senast i Avesta.

– Varje gång jag försöker etablera mig så flyttas vi till ett nytt ställe. Kan du förstå att jag har bott i Sverige i ett år och nio månader men inte kan prata svenska, säger han och översätts av en tolk.

De är inte ensamma. Flera av familjerna som bor på Råcksta sjukhem har bott på andra ställen i Sverige under sin asylprocess. Gemensamt för alla är att de har fått Stockholm som anvisningskommun när de nu fått uppehållstillstånd. Det innebär att det är Stockholms stad som ansvarar för att ordna en bostad åt dem som inte lyckats göra det själva. Det är Migrationsverket och Länsstyrelsen som bestämmer hur fördelningen av nyanlända i Sverige ska ske utifrån ett antal kriterier.

– Arbetsmarknaden i kommunen är en tungt vägande faktor i hur fördelningen görs, säger Anna Mölgård, Stockholms stads samordnare för bostäder till nyanlända.

Pappa Shabel Sayed lyfter upp sonen Robin Lasse. Föräldrarna ville ge honom ett svenskt namn, så pappa valde namnet Robin medan en kvinna som jobbade på det boende de bodde på när sonen föddes valde namnet Lasse. Foto: Mikael Andersson

Klart: 100 nyanlända familjer flyttar in i Råcksta sjukhem

"Sa att jag ville stanna"

Enligt Migrationsverket ska vissa särskilda kriterier kunna vägas in när det kommer till att bestämma vilken kommun en person ska anvisas till. Ett jobb eller jobberbjudande till exempel betraktas som ett särskilt skäl, som Migrationsverket i den mån det är möjligt ska ta hänsyn till.

Men i Shabal Sayed Mohammeds fall blev det inte så. Han hade ett jobb på en pizzeria i Avesta. Där hann han jobba i ett par månader innan det stod klart att familjen ändå skulle anvisas till boendet i Råcksta.

– Jag sa till Migrationsverket att jag ville stanna, ge mig bara lite tid så ska jag hitta ett eget boende nu när jag har ett jobb, sa jag. Men svaret blev nej, berättar Shabal.

Tackar man nej till ett anvisningsbeslut upphör alla typer av boendestöd och man måste då omedelbart hitta ett eget boende.

Det här är en situation som Anna Mölgård mött tidigare.

– Det är ett dilemma, men man måste också ta Migrationsverket i försvar. De fokuserar på att folk inte ska behöva sitta i asylboenden för länge och då kan man kanske inte alla gånger väga in de här personliga önskemålen. Då kan det upplevas som lite stelbent, säger hon.

Den bilden bekräftar Migrationsverket.

– I första hand matchas en nyanländ person mot en kommun utifrån dess uppfyllnadsgrad av mottagande. Om det går kan man sedan ta hänsyn till andra saker – exempelvis arbete i kommunen. Men detta är inte möjligt i alla fall, säger Matilda Niang på Migrationsverkets presstjänst.

Nytt boende för nyanlända och studenter byggs i Råcksta

Två rum på 20 kvadrat

Nu delar Shabals familj på två rum på drygt 20 kvadratmeter vardera. Hyran för ett rum i den storleken ligger på knappt 6 400 kronor. Två rum ger alltså en hyra på nästan 13 000 kronor som familjen måste betala själva (se faktaruta).

I det ena rummet sover familjen. Golven täcks av fyra madrasser. I ett hörn står en spjälsäng. Där sover familjens minsting, Robin Lasse, som är precis ett år och nio månader och föddes i samband med att familjen kom till Sverige.

– Vi ville ge honom ett svenskt namn, berättar Robins mamma Dunia Ali.

Robin Lasse ler stort mot kameran. Men även om Shabal också ler när han plockar upp sonen i famnen så låter han oss förstå att familjen vantrivs. Shabal längtar efter att få jobba igen, men att röra sig i den nya hemstaden känns svårt eftersom han varken kan läsa eller skriva.

"Måste etablera oss"

För de flesta familjer är det här det första egna hyreskontraktet i Sverige. Lägenheterna är så kallade genomgångsbostäder och tanken är att man får bo kvar max två år. Tills dess måste de ha hittat något eget. 

Men Shabal och Dunia hoppas att de ska kunna hitta något annat tidigare än så. I Stockholm eller någon annanstans.

– Vi måste kunna etablera oss någon gång. Barnen måste få ett stabilt boende och egna sängar, säger Dunia.

Familjen Alawis består av två vuxna och sex barn. De har kommit till Råcksta från Nässjö. De står i bostadskö i Nässjö, dit de känner att de likväl kan flytta tillbaka. Samtidigt kan Mohammad Alawis (t v) tycka att Stockholm verkar ha sina fördelar, storstad och allt. "Stockholm är bra för mig och mina syskon, så om vi skulle hitta en lägenhet här vill vi stanna kvar", säger han där han sitter tillsammans med sitt syskonbarn Husein Alawis. Foto: Mikael Andersson

Kan ha rätt till vissa bidrag

Hyran för lägenheterna i Råcksta faller på de enskilda familjerna att betala. Pengar till i alla fall delar av hyran kan man få dels genom en så kallad etableringsersättning, dels genom bostadsbidrag, som båda betalas ut av försäkringskassan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nej – Midsommarfirandet är inte hotat

Nyheter Falskt rykte rör upp känslor i Norra Ängby Enligt ett Facebook-inlägg från Norra Ängby Trädgårdsstadsförening såg det traditionsenliga midsommarfirandet i Björklunds Hage ut att vara hotat. Men så allvarligt är inte läget, menar Carola...torsdag 21/6 13:26

Ge dig ut på sjön – utan egen båt

Nyheter Sjölivet i Västerort och Järfälla som inte kostar skjortan En av alla fördelar med att bo i Västerort och Järfälla sommartid är såklart närheten till Mälaren. Stranden i all ära men ibland vill man kanske njuta av sjön utan att behöva hoppa i plurret. Här är...torsdag 21/6 12:42