Pastor Pär. Pär Götefelt är pastor på Centrumkyrkan. Foto: Arkivbilder

Nyanlända flyttar till Tumba – då samlar kyrkorna grannarna

I början av nästa år flyttar nyanlända in i de 58 lägenheterna i modulhusen intill Tumba gymnasium. Nu vill Tumbas kyrkor samla grannar för att se till att de nyinflyttade får ett bra välkomnande.

  • Publicerad 15:56, 28 nov 2017

Redan i maj samlade Tumba kyrka, Centrumkyrkan och Hela Människan till ett möte för att prata om vad området kan göra för att ta emot de nyanlända som flyttar in i modulhusen bakom gymnasiet. Då kom ett 20-tal personer.

Nu bjuder de in till två möten till för de Tumbabor som vill engagera sig i välkomnandet av dem när de flyttar in i februari nästa år.

– Vi trodde ju att de skulle flytta in redan i oktober, men när det inte blev så bestämde vi oss för att använda tiden till att lära oss mer om flyktingmottagande. Ju tidigare vi är ingång, ju bättre blir mottagandet, säger Pär Götefelt, pastor på Centrumkyrkan.

Kör, språkkafé eller faddrar?

Ikväll, tisdag, hålls det första mötet om hur en asylprocess går till och nästa tisdag kommer tidigare nyanlända berätta om hur det är att komma ny till Sverige. Efter det ska det spånas idéer på vad för aktiviteter man kan ordna för de nyinflyttade i modulhusen.

– Om det blir kör, språkkafé eller fadderfamilj får vi se, det handlar framför allt om att vi ska vara schyssta grannar. Det händer alltid något i ett område när nya grannar flyttar in, när det kommer många på en gång blir det särskilt viktigt med välkomnandet. Vi vill ju alla ha ett bra område där vi bor, säger Pär Götefelt.

"Många vill gott"

När kommunen höll möte om modulhusen förra året var flera kritiska till att kommunen ville bygga dem i centrala Tumba. Den mest uppjagade stämningen kring husen har nog lagt sig, tror Pär Götefelt.

– Det verkar så. Det är nog ett lite annat läge nu, de goda krafterna kommer fram. De som vill får väl vara sura, det finns många människor som vill gott. Vi hoppas på att många vill komma och bolla idéer med oss. Sen får vi ju se vad de nyanlända vad de vill också, säger Pär Götefelt.

Kyrkomöten om nyanlända

Möten om mottagandet av de nyanlända i modulhusen.

När? Tisdag 28 november och tisdag 5 december, klockan 18:30.

Var? I Tumba kyrka, Prästgårdsvägen 1, Tumba.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.