KOCKARNA. I fjol var Saba Mehretab och Khadim Shafahi två av de nyanlända kockarna som lagade mat från Eritrea åt hemlösa på Södermalm. Foto: Ville Stjernström

Nyanlända lagar syrisk mat till hemlösa

Currybakad kycklingklubba, lammgryta och durumpudding med rosenvatten. Det är några av rätterna på menyn när nyanlända lagar mat till hemlösa på härbärget vid Medis.

  • Publicerad 14:36, 1 okt 2018

Det är Jobbentrén, ett socialt företag som hjälper olika arbetsgivare i Stockholm att hitta nyanlända talanger och coachar dem under anställningen, som för andra året i rad arrangerar matlagningen på härbärget Bostället vid Medborgarplatsen i samarbete med Stockholms Stadsmission.

På plats i innerstans första modulhus

Idén fick Ville Stjernström på Jobbentrén förra sommaren, då många av de nyanlända som de hjälper ut på arbetsmarknaden har arbetat inom restaurangvärlden tidigare och även hamnar i den branschen här. Flera har fått jobb på bland annat Urban Deli, Sturehof och Vassa Eggen. 

– Det här är ett sätt att göra något roligt tillsammans och det är också ytterligare ett steg för integrationen, som måste komma från båda håll, säger han och fortsätter:

– Många av de som kommer hit upplever att de har fått mycket hjälp och vill ge någonting tillbaka. Samtidigt upplever de det som stärkande, de är stolta över sin matkultur och sitt ursprung och kan känna "det här är jag" och dela med sig av sig själva.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Ifjol var det eritreansk mat i form av olika grytor som stod på menyn, något som fick superbra respons på härberget enligt Ville Stjernström. I år är det mat från Syrien som gäller.

Ansvarig är Jalal Kasem som i dag arbetar som kock på Hotel at Six via Jobbentrén. Han har tidigare varit kock på restauranger i Dubai och Syrien.

På menyn står bland annat linssoppa, fattoush salad, currybakade kycklingklubbor och mjölk- och durumpudding med rosenvatten och kanel. Middagen serveras torsdag 11 oktober.

PREPPAR. Genet Teame, kock på Urban Deli Nytorget, var ansvarig för menyn och maten förra året. Här tillsammans med Mark Ahlenius, en av de som grundat Jobbentrén. Foto: Ville Stjernström