Spelare. Karin, 96, Fawad (t v) och Faisal spelar Råttfällan. "Man får se upp med honom, han kan det här, säger Karin, när Fawad lyckas knipa en pjäs utan att fällan smäller. Foto: Sara Ringström

Nyanlända lär sig svenska på äldreboendet: "De äldre har tid och tålamod"

På ett äldreboende i Vårby gård får nyanlända öva svenska med några som har tid och tålamod att lyssna. "Unga är upptagna med livet, de äldre är lediga och har tålamod", säger Mafas Mohammed.

  • Publicerad 12:26, 13 okt 2017

Många äldre fastnar ensamma vid TV:n, det är synd. Jag tror vi är lite blyga

– Äldre svenskar pratar långsamt, det är bra. Det kan vara svårt att hänga med när unga människor pratar svenska med oss, säger Aziz Muzarrafov.

Han, och kurskamraterna Fawad och Faisal, alla i tjugoårsåldern, sitter vid ett bord på Vårbacka Plazas ljusgård med Karin Nirbrant, 96. De har tagit en paus från en omgång av spelet Råttfällan. Hon nickar och svarar:

– Ja, ungdomar pratar väldigt snabbt. Det är svårt för mig att hänga med i vad de säger också ibland.

Delar ett utanförskap

Det här är fjärde gången som de nyanlända på ABF Vårby gårds språkträff besöker de boende på äldreboendet. Aziz, Fawad och Faisal har varit här nästan varje gång. Varje träff har ett tema, förra gången pratade de och visade varann traditioner, gången innan var temat barndom.

Ramona Pazanin på ABF Huddinge i Vårby gård kom på idén i våras. Hon har jobbat som kultursamordnare på ett äldreboende och undrade om man inte kunde föra samman äldre och nyanlända. När livet med jobb, studier, barn och hobbies snurrar fort för många yngre svenskar, delar de ett slags utanförskap.

– I våras tänkte jag "finns det inget äldreboende vi kan samarbeta med?" Så googlade jag och hittade Vårbacka Plaza precis intill oss.

Mafas Mohammed är från Sri Lanka och har bott i Alby i två år. Nu är han på äldreboendet för första gången.

– Unga människor är upptagna med livet, de äldre är lediga och har tålamod. Det blir två flugor i en smäll, som jag lärt mig att man säger på svenska. Eller som man säger på tamilska: om man kastar en sten på ett träd får man två mangos.

Han och en kompis brukar öva svenska med varann på tunnelbanan. Ett bra sätt att lära känna svenskar. Äldre är lättast att få kontakt med, tycker han.

– Ibland blir det fel. Då är det ofta någon äldre som skrattar lite, då vet jag att jag kan börja prata!

Det blir två flugor i en smäll, som jag lärt mig att man säger på svenska. Eller som man säger på tamilska: om man kastar en sten på ett träd får man två mangos.

En bit bort sitter Siv Mattsson med Ali Zolfaghary, som varit här i åtta månader. Förra gången visade Siv sin lägenhet och bilder på henne som ung för honom och de andra. Siv är lik Alis farmor i Iran.

En bit bort sitter Siv Mattsson med Ali Zolfaghary, som varit här i åtta månader. Förra gången visade Siv sin lägenhet och bilder på henne som ung för honom och de andra. Siv är lik Alis farmor i Iran.

– Jag blir glad av att träffa Siv och de andra här. Jag älskar dem som mina far- och morföräldrar. De har mycket erfarenhet och har lärt mig om det svenska samhället. Siv visade mig Norrköping på en karta förra gången.

Camilla Johansson är arbetsterapeut på Vårbacka Plaza och ser att träffarna är viktiga för de äldre.

– Som yngre är man exempelvis barn, mamma, anställd och man har en hobby. När man blir äldre försvinner en del av det. Man är bara gammal. Här får de en roll, de lär de nyanlända svenska och blir en väg in i samhället.

"Vi är lite blyga"

Karin, Aziz, Fawad och Faisal övar på att säga svåra ord: förhållande och föräldrar. Sen undrar Karin om deras familjer. Fawad berättar att han kom ensam till Sverige från Afghanistan.

– Men tyckte dina föräldrar att det var bra att du åkte?, undrar Karin.

– Min familj är i olika länder. Pappa i Turkiet, mamma och mina syskon är i Iran.

– Det kan inte ha varit lätt, att ta avsked så. Det måste vara svårt att få hemkänsla när familjen inte är här, säger Karin som bott i Vårby gård sedan 50-talet.

De har 75 år mellan sig. Nästa vecka ses de igen.

– Det är roligt att ha dem här. Men det är nog inte lätt att komma till Sverige. Vi har det här klimatet, det är svårt att träffas när det är kallt. Många äldre fastnar ensamma vid TV:n, det är synd. Jag tror vi är lite blyga, säger Karin.

Övar uttal. "Å, ä, ö, o... det är svårt. Och ordet föräldrar", säger Faisal, från Pakistan. Han har varit här i tre år. Foto: Sara Ringström

Spelar. "Jag fick rycka in och lära dem ett spel här! Men sen har vi spelat spel som jag inte alls begriper", säger Karin, 96 år. Här med Fawad, boendets arbetsterapeut Camilla och Faisal. Foto: Sara Ringström

Hjälper. Träffen är över och Mafas Mohammed och Maria Sharafi hjälper en av de äldre till rollatorn. Foto: Sara Ringström

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.