Trångt. Tesfalem Ftwi (i röd jacka), Semere Sereke (bredvid) och Mussie Bereketab (längst bak) upplever att det är trångt och svårt att bo på boendet i Farsta. Foto: Sacharias Källdén

Nyanlända missnöjda med boende i Farsta

Den akuta boendesituationen är löst för alla nyanlända i Stockholm. Nu tar nästa utmaning vid. Att bygga upp ett liv i en temporär bostad – inklämd med många andra. "Man mår dåligt psykiskt av att bo så här", säger Tesfalem Ftwi i Farsta.

  • Publicerad 20:07, 1 nov 2017

För ett år sedan var boendesituationen akut för nyanlända som anvisats till Stockholm. Nu ligger staden i fas och alla har tak över huvudet, men fortfarande är det ett svårt jobb att hitta bostäder åt alla, säger Anna Mölgård som är samordnare för bostäder åt nyanlända.

– Det beror på hur bostadssituationen ser ut i Stockholm.

Anna Mölgård berättar att man fått använda fantasin för att hitta boenden och allt i från lägenheter till modulhus, kontor och vandrarhem används som tillfälliga bostäder nu.

Ett av de hotell som staden har avtal med, och därmed yttersta ansvaret för, är Farsta strand hotel och conference i Larsboda, som tidigare var ett ankomstboende.

Rädsla och uppgivenhet när Farstas asylboende stänger

Här bor vuxna nyanlända i hotellrum med plats för mellan två och sex personer. Just nu bor 185 personer på boendet och de delar på ett enda kök med åtta spisar. Gamla konferensrum har gjorts om till bland annat studierum med datorer.

De boende betalar drygt 1 800 kronor i månaden för att bo här samtidigt som staden betalar mellan 8 400 och 9 100 per boende till företaget som driver boendet varje månad.

"Vill inte ha lyx"

När StockholmDirekt besöker det gamla hotellet uttrycker många en frustration över att de inte kommit längre i sin etableringsfas. Det kallas perioden efter uppehållstillståndet då det är tänkt att man ska börja lära sig språket och ta sina första steg mot ett jobb och en egen bostad.

Många vi pratar med säger att det är svårt att göra allt det där, under de förhållanden de upplever på boendet.

– Vi vill inte ha lyx men att bo med folk man inte känner är svårt. Det blir ofta bråk, till exempel när man ska gå till jobbet eller skolan och måste samsas om badrummet, säger Mussie Bereketab.

Han och flera andra berättar att det är svårt att finna ro för att plugga eller sova ordentligt.

– Man ska må bra för att kunna gå vidare och lära sig svenska. Men man mår dåligt psykiskt av att bo så här och det känns som att vi bara lever för stunden, säger Tesfalem Ftwi.

Så blev livet efter asylboendet

Flera av de boende säger att de hört om andra i deras situation som fått egna lägenheter och undrar varför de inte fått det.

Hos Stockholms stad har man märkt av att förväntningarna ibland är högre än vad de erbjuder i boendeväg.

– De som bor här kommer från många olika asylboenden och alla handläggare på Migrationsverket har inte gett rätt bild av hur situationen är i Stockholm. Sen finns det onekligen de kommuner där man får en hyresrätt och det hör även andra om. Det är svårt med rättvisa, säger Anna Mölgård.

– Man ska ha en bostad så att man kan äta, sova och leva. De förutsättningarna finns i Larsboda tycker jag, säger hon.

Så många har kommit till Stockholm

Sedan bosättningslagen, som innebär att alla kommuner ska kunna ta emot nyanlända som fått uppehållstillstånd, trädde i kraft 1 mars 2016 har 4615 personer i 2211 hushåll anvisats till Stockholm.

850 hushåll bor i bostadsfastigheter, 90 i modulhus och 1270 hushåll bor i andra typer av fastigheter, som vård- eller kontorsbyggnader. Cirka 600 hushåll bor i vandrarhem, som Farsta strand hotel och conference.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Idag är det världsemojidagen – vilken emoji är du?

Nyheter ”Ibland är jag arg” I dag är det den internationella emojidagen. Vi drog ut på stan med den självklara frågan.ntisdag 17/7 13:29

Gjorde ovanligt sexfynd – vid återvinningen

Nyheter Finnes: borttappad sexleksak i Årsta En kvinna i Årsta skulle återvinna sina kartonger. Ni kan aldrig ana vad hon hittade.tisdag 17/7 12:26