HOPPAS. Hamda Sheik och Baolul Hassen bor på Vintertullen med sina tre barn. Baloul har fått arbete på McDonalds, men att lyckas hitta ett eget boende känns fortfarande avlägset. Foto: Sophie Stigfur / Linda Gren

Nyanlända ska få jobb och bostad – på två år

Efter två år ska nyanlända ha ordnat både egen försörjning och egen bostad – ett mål som för de flesta känns orealistiskt. Nu startar ett nytt pilotprojekt på Vintertullens genomgångsboende, som ska underlätta vägen ut i samhället.

  • Publicerad 11:06, 8 mar 2018

– Det är klart jag ibland tänker att jag tagit på mig ett nästintill omöjligt uppdrag, men vi hoppas på succé.

Det säger Elisabeth Severholt, projektledare för den nya integrationssatsningen på Vintertullens genomgångsboende på Södermalm. Tillsammans med assistent Nour Saliba och samordnare Abdiwahab Jirde ingår hon i en ny trojka vars uppdrag är att förhindra att de nyanlända på boendet blir beroende av socialtjänsten när etableringsfasen – som ger försörjning såväl som tak över huvudet under två år – är över.

Förvirring kring bostäder för nyanlända

Under de inledande veckorna har teamet börjat inventera de boendes språkkunskaper, utbildningsnivå och personliga situation. Målet är att alla i arbetsför ålder ska hitta egen försörjning – och egen bostad.

– Av de 25 vi träffat hittills har så gott som alla bara åtta månader kvar innan etableringstiden går ut, det är en stor utmaning att hitta jobb och bostad på den tiden. Satsningen kommer egentligen ett år för sent, men vi ska göra allt vi kan, säger Abdiwahab Jirde.

Från Syrien till Söder – Här börjar det nya livet i Vintertullen

Initiativet kommer från Södermalms stadsdelsnämnd och ordförande Anders Göransson (S) hoppas att det kommer ge resultat.

– Vi tycker det är väldigt viktigt att människor får en chans till självförsörjning och också själva kan känna att de bidrar till samhället.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Projektet pågår fram till sista december 2019, och om det blir lyckat ska modellen implementeras på samtliga genomgångsboenden i Stockholm. Enligt Elisabeth Severholt är den stora utmaningen, föga förvånande, bostadssituationen.

– Vi hoppas hitta en modell som blir vägledande, i första hand söker vi boende i Stockholm men det är svårt. Vi har börjat blicka mot andra kommuner norrut där möjligheterna att hitta bostad är större. Vi måste också förmedla till de boende hur läget ser ut, många föredrar ju ett tryggt kontrakt i en stor lägenhet i en annan stad framför ett fjärdehandskontrakt för 20 000 i månaden i Stockholm.

"Tak över huvudet viktigast"

Som StockholmDirekt tidigare rapporterat, var det stor oro i fjol då flera asylboenden stängde och de boende, som skapat rötter i Stockholm, flyttades till Kiruna. Men för många av de boende på Vintertullen är tanken på att flytta till en helt ny plats i norra Sverige inte längre främmande.

– Det viktigaste är att ha tak över huvudet. Men problemet kan bli att det är svårare att få jobb där, säger Omer Idrisnour, som själv ställt sig i bostadskö i Eskilstuna för att han hoppas på större lycka där.

LÅNGLÄSNING: Så förvred främlingsfientliga historien om äldre och nyanlända på Vintertullen

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hamda Sheik och Baolul Hassen, som har tre barn, hoppas fortfarande på att hitta något i Stockholm. Baolul har fått ett jobb på McDonalds i Mörby, som han inte vill förlora. Ofta sitter han och hans fru uppe och anmäler intresse på bostadssajter som släpper nya lägenheter varje midnatt, men hittills har det inte gett något resultat.

Omer Idrisnour säger att han har svårt att förstå bostadssituationen i Stockholm.

– Man läser och hör hela tiden att de bygger och bygger. Ändå har ingen någonstans att bo. Hur kan det vara så?

TEAMET. Projektgruppen Nour Saliba, Abdiwahab Jirde och Elisabeth Severholt är optimistiska inför uppdraget. Foto: Sophie Stigfur

Ska hitta lyckad modell

Vintertullen är stans största genomgångsboende för nyanlända. Här bor i dag 643 personer, varav 320 i arbetsför ålder.

Som nyanländ har man under två år rätt till etableringsersättning och boende. Har man efter den tiden inte egen försörjning och bostad, blir det ett fall för socialtjänsten.

Projektet har initierats av Södersmalms stadsdelsnämnd och är ett samarbete med socialförvaltningen, Intro Stockholm, Söderandan med flera.

Genom bland annat socialt stöd, samhällsvägledning och rekryteringsträffar är målet att de boende ska hitta egen försörjning och bostad innan etableringstiden är över.

Pilotprojektet pågår till december 2019. Visar det sig lyckat ska modellen användas på stans samtliga genomgångsboenden.

Visa merVisa mindre

När teamet träffar några av de boende från Somalia, säger samtliga samma sak: ett eget boende är det högsta målet. Foto: Sophie Stigfur