Nyanländas konst ställs ut i Vällingby

I en ny konstutställning i Vällingby visar nyanlända svenskar Stockholm ur sina perspektiv. Deras upplevelser under promenader runt om i stan visas på Trappan Annexet under nästa vecka.

  • Publicerad 16:42, 20 okt 2017

Det är konstnärerna Mariana Ekner och Bo Samuelsson, bägge boende i Västerort, som står bakom projektet Runt oss – Utsikt Trappan.

Men innehållet är det Lina Hussein Abdou och tre andra nyanlända svenskar som ordnat med. Utställningen består av teckningar och fotografier från gruppens gemensamma promenader i Vällingby och på andra platser i Stockholm.

Lär känna sin stad

Tanken är att deltagarna får lära känna sin nya stad samtidigt som de genom utställningen ger etablerade stockholmare nya perspektiv och synsätt på Stockholm.

– När man som stockholmare åker till Paris eller för den delen Örebro har man en annan uppmärksamhet när man tittar sig omkring. På samma sätt har Lina och de andra deltagarna en annan uppmärksamhet på sin nya omgivning, säger Mariana Ekner.

Vad de har gjort under promenaderna och vad deltagarna då har sett är en del av utställningen. De har träffats under fem tillfällen och haft workshops som på något sätt berört platsen de befunnit sig på. En av gångerna blev det en skogspromenad ner till Kanaanbadet där deltagarna bestämde åt vilket håll de skulle gå under tre minuter var.

– Vi har också varit i Gamla stan och då fick jag bestämma var vi skulle gå. Det var jätteroligt, säger Lina Hussein Abdou.

Skapar möten

En annan utflykt blev en tur på Djurgårdsfärjan efter att Elias, en av deltagarna, gjort en pappersbåt. Tanken med projektet har också varit att skapa möten mellan människor – något som skedde just på Djurgårdsfärjan.

– Elias är en jättekänd lärare i Syrien och när jag började prata med två flickor som också kommit från Syrien visade det sig att de visste vem han var. Så de tog selfies med honom, säger Lina Hussein Abdou.

Lina Hussein Abdou berättar att hon fick höra om projektet genom sin SFI-­ärare.

– Det har varit jättespännande och bra för jag har fått träna på min svenska. Det känns roligt att folk ska se konsten men pirrigt om de kommer tycka att det är bra eller inte, säger hon.

Vernissage på Trappan

Lördag 21 oktober klockan 13 är det vernissage i Annexet Trappan i Vällingby.

Utställningen visas mellan 21–27 oktober.

Runt oss är ett pilotprojekt som pågått under sommaren. Enligt Mariana Ekner och Bo Samulesson är förhoppningen att det ska kunna fortsätta även på andra håll i Stockholm.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Vi listar: 10 helgnöjen i Västerort och Järfälla

Nyheter ✓Festival ✓Kulturdag ✓Loppisar ✓Volleyboll Sol och sommarvärme. Hur vill du spendera denna härliga helg? Varsågod, vi bjuder på tio tips för en rolig lördag och söndag i Västerort och Järfälla!fredag 25/5 16:47

M: "Majoriteten glömmer stockholmarnas otrygghet"

Nyheter Debatt när Brommas politiker möttes Moderaterna i Stockholm riktar kritik mot den rödgrönrosa majoritetens arbete mot våldsbejakande extremism och otrygghet. Det orsakade debatt under gårdagskvällens politikermöte i Bromma. "Vi kan...fredag 25/5 15:29