Nyårsdagen. Vad käkar pizzabagarna då?

Nyårsdagen! Vad käkar pizzabagarna då?

Nyårsdagen är för många synonymt med pizza. Men vad äter pizzabagaren själv?

  • Publicerad 10:00, 31 dec 2018

Vi har träffat tre pizzabagare i Stockholm för att ställa frågan vad de helst äter på nyårsdagen. Här är svaren vi fick.

Ali Atak. Foto: Elin Jonsson

Ali Atak är pizzabagare på Platini på Hornsgatan:

– Alltid pizza. Jag äter helst nummer 46, den med oxfilé, fårost, bea och ruccola! Perfekt på nyårsdagen, säger Ali Atak som också är tydlig med att poängtera att pizzerian han hade innan blev utsedd till Lidingös bästa pizzeria år 2014. Ali Atak har varit i pizzabranschen i 19 år och haft Platini i snart tre år.

Mosa Ure. Foto: Elin Jonsson

Mosa Ure, ägare och pizzabagare på Sthlm Kebab på St: Eriksgatan:

– Min familj kommer äta fantastisk mat där hemma under nyårsdagen. Libanesisk meze med olika grillrätter, dolma, taboulé och kalkon! Så om jag hade varit ledig hade det ju varit drömmen, säger Mosa Ure som jobbat varenda nyårsdag sedan 2002.

Samtidigt som han själv måste arbeta hårt, på "den stora pizza-dagen" som han kallar den, kommer resten av hans familj äta mat i mängder och fira sina äldre släktingarnas födelsedag. Själv får han äta rester när han jobbat klart.

– Så det blir ingen dricka för mig på nyårsafton, skrattar Mosa Ure som måste kunna köra till jobbet på nyårsdagen.

Ali Flefil. Foto: Elin Jonsson

På pizzeria Gyllen Stiernan på Gyllenstiernsgatan jobbar Ali Flefil:

– Om jag var ledig på nyårsdagen skulle jag sova till tolv och sedan beställa en kebabpizza, säger Ali Flefil som äger pizzerian på Gyllenstiernsgatan på Östermalm.

Ali har haft pizzerian sedan 1997 men har bara haft öppet på nyårsdagen sedan tre år tillbaka. Efter påtryckningar från kunder som önskade öppet på nyårsdagen så gav han till slut vika.

– Egentligen så vill jag ju vara ledig på nyårsdagen som alla andra. Men jag gör det för kundernas skull. Det är viktigt att lyssna på sina gäster, säger han.