Visionen. Skiss föreställande kvarter "A", ett av två som kan komma att bli lägre. Foto: Jägnefält Milton

Nybyggen i Skarpnäck kan bli lägre

Planen för bygget av cirka 480 bostäder vid södra delen av Gamla Tyresövägen har varit ute på samråd. Nu kommer önskemål om att justera de nya husen.

  • Publicerad 16:30, 17 feb 2020

I ett utlåtande konstaterar Skarpnäcks stadsdelsförvaltning, som är rådgivande remissinstans i ärendet, att den föreslagna detaljplanen "innebär en förändring för de som bor och vistas i närområdet, då ny bebyggelse kommer till i en helt annan skala än de befintliga radhusen."

Därför föreslår stadsdelen att två av de fyra planerade kvarteren bör sänkas med en våning. Ingen omöjlighet, om man frågar stadsbyggnadskontoret.

– Det finns ännu inget definitivt beslut om hur planförslaget ska utvecklas, men med anledning av samrådssynpunkterna är det naturligt att undersöka möjligheten att sänka byggnaderna i den nordvästra delen, säger Martin Styring, stadsplanerare på kontoret.

Tyck till om nya bostäder vid Gamla Tyresövägen

De två berörda kvarteren, som liksom de andra planeras vid Skevrodrets skog längs Gamla Tyresövägen, består av totalt 198 hyresrätter i den nuvarande detaljplanen. Om stadsdelen får som de vill kan det bli färre.

– Ett minskat antal våningar medför oftast även ett minskat antal bostäder. I vissa fall är det möjligt att kompensera detta genom fler våningar i andra delar och i vissa fall inte, säger Styring.

Enligt detaljplanen ska området Skevrodrets skog få nya stråk och funktioner samt nya cykelbanor, busshållplats, en rondell och en förskola. Tanken är att detaljplanen ska antas i slutet av 2020.

Grönt ljus för 166 studentlyor i Björkhagen

Nyheter Lång process Nu, sex år efter att detaljplanen skickades på samråd första gången, kan Söderorts nya studentbostäder börja byggas. Närmare bestämt i Björkhagen.fredag 3/4 9:11

AIK bandy flyttar till Söderort

Sport Satsar på guld med två nyförvärv i världsklass Under säsongen har AIK bandy haft problem på sin hemmaplan Bergshamra IP. Nu står det klart med en ny lösning som innebär flytt till helt nya hallen på Gubbgängens IP. Samtidigt har klubben lyckats...torsdag 2/4 13:54