Nyckeln till UF-framgångarna

Fridegårdsgymnasiet siktar mot nya UF-framgångar. – Jag tror inte att det finns någon annan skola som håller så jämn hög nivå som vi gör, säger UF-läraren Johnny Hellgren.

  • Publicerad 15:44, 14 nov 2018

Det är UF-tider. Det märks mer i Håbo än på många andra platser i landet. Mycket tack vare programmet på Fridegårdsgymnasiet, men det är inte så länge sedan det hela låg i träda.

– UF har funnits på den här skolan sedan 2000 ungefär, men det levde en ganska tynande tillvaro vid sidan av allt annat. 2011, med den nya gymnasiereformen, skulle ekonomiprogrammet komma tillbaka. Då frågade de mig, eftersom de visste att jag var ekonom i grunden, även om jag var matte- och historielärare, om jag ville bygga ett ekonomiprogram, berättar Johnny Hellgren, UF-lärare.

Blev övertalad

Han var först inte intresserad, men när han hörde talas om just UF ändrade han sig och valde att tacka ja. Det skapades därför ett ekonomiprogram just för UF.

– Det är väl en av skillnaderna mellan oss och många andra skolor. De har haft en institution och sedan kommer UF in i det och får fogas in. Vi skapade hela systemet för UF. Hela vårt ekonomiprogram är strömlinjeformat för att få fram entreprenörer.

2011 ställde Hellgren frågan till sina elever om de ville göra UF eller om de ville göra något annat slags entreprenörskap. Svaret blev UF och sedan dess har framgångarna varit många även på den nationella scenen.

I år har flera i Håbo har säkerligen lagt märke till UF-företaget On The Go som står vid tågstationen i Bålsta varje måndag- och tisdagmorgon, men det finns även ett företag som producerar digitalt innehåll och ett som som hjälper andra företag att ta fram skräddarsydda profilprodukter.

– Förut har det varit att vi beställer några kepsar från USA och ställer oss och säljer på torget. Nej, då vill inte jag vara med. Jag ville att vi skulle göra det på riktigt och det har vi gjort.

Under de fem år man gjort UF har man vunnit tävlingen i länet och gått vidare till SM. Väl där har man ännu inte nått hela vägen.

– Det är jättetuff konkurrens. Vi kommer närmare och närmare. Två år i rad har vi varit delad femma. Jag tror inte att det finns någon annan skola som håller så jämn hög nivå som vi gör, men varje år är det någon komet. Förra året var det ett företag som sålde kläder för tre miljoner på internet. Året innan det var det Shanga Aziz med Locker Room Talk, säger Johnny Hellgren.

– Det är klart att det skulle vara jättehäftigt att vinna någon gång, men det är inte så vi jobbar.

Vad har man för nytta av det här i riktiga livet?

– Den kritik man kan få höra om det här är att alla inte kommer starta egna företag. Det är alldeles riktigt. Det är säkert en ganska liten del, men vad du än kommer göra har du nytta av att ha drivit ett så här stort projekt under så lång tid. Ofta är skolprojekt ganska korta. Här har du ett projekt som löper över hela skolåret och det är superbra att ha övat på att ha så mycket ansvar, så mycket planering och drivet du måste ha för att ta det hela vägen.

UF

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation. Sedan 1980 har programmet utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom processutbildningen UF-företagande. Sedan 2010 finns det även på grundskolan. Utbildningsorganisation är en del av den globala organisationen Junior Achievement.

Källa: UF.se

Kungsängens SK:s herrlag är ute ur division 1

I helgen petades Kungsängens SK:s handbollsherrar ut ur division 1. – Det hade vi absolut inte räknat med, säger tränare Rickard Bäcklin.lördag 20/4 16:00

Helena inspirerar andra till skapande

Kreatören Helena N Åkerlund är nominerad till Årets Inspiratör i årets Upplands-Brogala för att hon inspirerar både vuxna och barn till skapande. – Det känns väldigt ärofyllt.lördag 20/4 10:10

Senaste numret

Bålstabladet