Nyheter bland feriejobben

Sommaren må kännas avlägsen, men nu är det dags att söka sommarjobb. Ungdomar från kommunen födda 2001, 2002 och 2003 är välkomna att söka, men endast förstagångssökare garanteras jobb.

  • Publicerad 08:00, 27 mar 2019

– Det är en stor kull som kan söka i år. Vi garanterar jobb till dem som inte har haft jobb innan, säger Kati Atteye, feriejobbskoordinator på Upplands-Bro kommun.

I år finns det inte resurser för att garantera jobb till alla som söker. Nytt för i år är också att ungdomar fyllda 18 år och äldre får vända sig till arbetsförmedlingen. Det är endast ungdomar 15-17 år som kan söka jobben i år, i stället för alla i årskurs 9 och 1 och 2 på gymnasiet som det har varit tidigare. Då kunde personer som till och med fyllt 20 få jobb.

Kommunens budget för sommarjobb ligger på 4,1 miljoner, vilket räcker till 400 platser. Budgeten var ungefär lika stor förra året, men då överskreds den med cirka 450 000 kronor för att kommunen då garanterade jobb till alla sökande i målgruppen som gällde då.

Jobba med demokrati

Den som söker kan bland annat få jobba med barn- eller äldreomsorg, lokalvård, utomhusskötsel och kioskverksamhet. Populärast är barnomsorg och äldreomsorg, berättar Kati Atteye, men det finns flest utomhusjobb.

Förra året infördes dessutom Demokratiskolan, något som var efterfrågat och som blev lyckat.

– Det är dels en kompetensutbildning där ungdomarna får lära sig demokratitänket. Sedan ska de på något sätt tillämpa vad de har lärt sig i en kreativ form, som till exempel en kampanj på sociala medier, poesiläsning eller en trailer, säger Steven Kiabi, Brobyggare och ansvarig för Demokratiskolan.

Kan bli ambassadörer

Utbildningen kommer att ske i samverkan med flera verksamheter kommunen, vilket också ska ge kommunkännedom. Sedan är tanken att de diplomerade ungdomarna ska kunna delta i olika aktiviteter som är kopplade till demokrati, till exempel valambassadörer.

Steven Kiabi tillsammans med sin kollega Malin Grentzelius även börjat fundera på om en grupp ska få jobba med trygghet; identifiera det som gör en plats otrygg och sårbar, som buskage eller brist på belysning.

– Det är inte helt klart än, säger Steven Kiabi.

Sport Camp för barn och ungdomar i sommar blir också förnyat. Det kommer inte längre att endast handla om sport i idrottshallarna, det kan exempelvis också anordnas en friluftsdag – och kanske en dag i samarbete med kulturskolan.

– Det kommer att bli en lärorik och rolig sommar för våra sommarjobbare, säger Steven Kiabi.

Ska leda till framtida jobb

Kati Atteye berättar att kommunens ambition med sommarjobben är att de ska leda till jobb för ungdomarna i framtiden. Om inte annat ger jobben arbetslivserfarenhet och något att skriva på CV:t.

– Jag tycker att man ska söka för att man kan få jobba med något som man kanske inte tänkt plugga men kanske fastnar för – eller så kan man få ett arbete som man tror att man är intresserad av och se om det verkligen passar.

– Alla är välkomna att söka och vi kommer att hjälpa så många som möjligt. Det lönar sig att söka, säger Kati Atteye.

Den som får ett sommarjobb blir erbjuden att arbeta en period och har inte möjlighet att välja vilken. Tre veckor är det som erbjuds, under någon av perioderna:

1 17/6 – 5/7

2 8/7 – 26/7

3 29/7 – 16/8

Lönen är 71 kronor per timme för ungdomarna födda -02 och 03, och 76 kronor per timme för dem födda -01.

Nu kan sjuornas idéer om Bro bli verklighet

Engagemang. Att medverka i sin framtid var viktigast. Broskolans sjuor har ägnat mycket tid och engagemang åt att rita upp ett tryggare och finare Bro centrum den här terminen – och deras förslag skulle kunna bli verklighet.lördag 15/6 13:00

Familjedag och storlopp på Bro Park

På söndag den 16 juni är det ”Super Sunday”, en av sommarens absoluta höjdpunkter på Bro Park. Lopp av hög kaliber kombineras med en familjedag.lördag 15/6 9:00

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt