NYHETSKRÖNIKA: Nya badhuset – inte bara en skylt

”Vi bygger badhus”, säger skylten utanför vårt lunchrum. Men vi ser inget bygge. Blir det något badhus egentligen? Jodå, det verkar så. Och i vår kan Ekeröborna få tycka till.

  • Publicerad 15:31, 20 mar 2019

"Vi bygger badhus”. Det är något med den där formuleringen på skylten vid Träkvistavallen. I presens. En väldigt aktiv mening.

Den här typen av stora plåtskyltar med spännande löften om framtiden brukar vanligtvis föregås av ett bygge. Som en förklaring till de grävmaskiner och jordhögar vi ser.

Men sedan augusti har det bara funnits en skylt. Inga grävmaskiner eller jordhögar.

Som ni kanske minns flyttade Mälarö Tidning till Träkvista vid årsskiftet. Vårt lunchrum ligger på övervåningen i nordlig riktning, så vid varje lunchrast och fikapaus sitter vi numera och blickar ut mot den här skylten.

Vi pratar ofta om den. Kanske lite för ofta. För ännu återstår lång tid innan något badhusbygge kommer att synas.

Tacksam detalj

Vissa verkar till och med tvivla på att det ens kommer att bli av. Vi har sett hur skylten har hånats på nätet. Att den sattes upp under ceremoniella former ett par veckor före valet är en tacksam detalj för skeptikerna.

Men bakom kulisserna händer det faktiskt saker. Som inte syns. Politikerna har tidigare beslutat att gasa och avsatt en kvarts miljard till projektet. Nu är det tjänstemännens tur att styra ett tag. Nu förbereds det som måste förberedas inför ett stort bygge. En projektgrupp jobbar just nu tillsammans med en konsult med att ta fram ett program för ett badhus.

– Det ska beskriva de funktioner som ska finnas i badhuset, säger Jonas Tingvall, Ekerös kommuns fastighetschef, som leder projektgruppen.

Politikerna vill föra samtal

Planen är att programmet före sommaren ska tas upp för politiskt beslut i kommunfullmäktige. Men innan dess vill politikerna även föra samtal med er medborgare om badhusets innehåll och utformning.

– Vi vill förankra det innan vi går vidare i nästa steg, säger Johan Elfver, kommunens kommunikationschef.

Hur ska det gå till?

– Det håller vi på och skissar på just nu, vilka frågeställningar vi ska ha och vilka förutsättningarna är när det gäller storlek på huset och vilka ramar vi har att förhålla oss till. Det kan bli tal om en enkät eller fysiska möten, eller både och. Vi tittar på hur andra kommuner har gjort.

– Det här är en väldigt viktig byggnation för kommunen, så det måste vara i dialog med medborgarna, säger Johan Elfver.

Önskemålen kommer troligtvis att samlas in under våren. Till hösten planeras projektering och upphandling, efter att politikerna har gett tummen upp till programmet.

Målbilden kvarstår

Hösten 2021 är den grova målbilden för när Ekerös sedan decennier omdebatterade badhus ska stå klart på Träkvistavallen. Om allt flyter på enligt plan. Av erfarenhet vet vi att byggen av den här kalibern kan dra ut på tiden. Men det händer ju grejer i alla fall.

– Målbilden om 2021 kvarstår i dagsläget. Sedan kan det hända saker som gör att vi måste se över tidsplanen, säger Jonas Tingvall.

När kan Ekeröborna börja se markarbeten på platsen?

– Under den senare delen av 2020 borde någon form av fysisk aktivitet kunna skönjas på platsen.

Under tiden fortsätter vi på Mälarö Tidning att blicka ut över skylten utanför vårt lunchrum.

Fortfarande kritiskt tillstånd efter våldsamt bråk

Nyheter Tillståndet för offret är fortfarande mycket allvarligt en månad efter det våldsamma bråket i en villa i Knalleborg. Två personer sitter häktade misstänkta för händelsen.lördag 15/6 1:15