Nykomlingar på bottenlista

I år är Hallonbergen och Rissne på listan över de mest brottsutsatta områdena i landet. – Det finns en problematik med öppen narkotikahandel och grövre kriminalitet, säger kommunpolisen Peter Saarman.

  • Publicerad 10:48, 18 feb 2016

Vi kan "släcka bränder" men vi kan inte vara en lösning på längre sikt.

Peter Saarman, kommunpolis

Rissne och Hallonbergen är nykomlingar på polisens lista: 53 platser i Sverige anses vara utsatta av allvarlig brottslighet, samtidigt som deras socioekonomiska status är låg. Där bör polisen sätta in extra mycket resurser, enligt en rapport från Noa (Nationella operativa avdelningen, tidigare Rikskriminalen).

Problematiken leder till att de som bor i områdena på ett eller annat sätt tvingas ta hänsyn till kriminella. Att restaurangägare och andra näringsidkare inte kan bedriva sin verksamhet fullt ut är en aspekt av det.

– De vågar inte säga till när någon stjäl, säger kommunpolisen Peter Saarman.

Men det handlar också om att kriminellas uppgörelser sker inne i någons lokal.

– Det finns en problematik med öppen narkotikahandel och grövre kriminalitet. Även en ungdomsproblematik med stök. Vi hade upplopp i Hallonbergen före jul, säger Peter Saarman och syftar på ett händelseförlopp där bland annat stenkastning ska ha förekommit.

Hallonbergen och Rissne hör till den kategori av områden som är ”utsatta”, till skillnad från ”riskområden” och ”särskilt utsatta områden” som enligt polisen präglas av ännu större påverkan från kriminella. Ett skäl bakom utvecklingen i Sundbyberg är att områdena har hamnat i skymundan jämfört med till exempel Hässelby/Vällingby.

– Sundbyberg har blivit en blind fläck, säger Peter Saarman.

I de utpekade områdena behöver polisen jobba med att återupprätta förtroendet för rättsväsendet. Det finns en mentalitet att inte våga vittna om man ser ett brott begås eller att inte anmäla sådant man själv blir utsatt för.

– Invånarna ska veta att vi finns om det händer något. Det ska vara oacceptabelt att stjäla utan att bli haffad, säger Peter Saarman.

Den senaste tiden har bland annat en smash and grab-kupp med bil utförts mot Coop i Hallonbergen. Flera skottlossningar har inträffat under året som gått och i maj sköts en man ihjäl i ett garage på Rissneleden.

I ett garage i Hallonbergen förekommer bland annat narkotikahandel och boende har vänt sig till kommunen för att anmäla störningen. Stora gäng uppges befinna sig i garaget: ”De använder droger öppet, de bär kniv och de bär pistol som de visar för förbipasserande”, skriver en person som bor där. ”Man är livrädd om man måste vistas i garaget kvällstid” och ”det är oerhört stressande att vara så orolig i närheten till sitt hem”, svarar personen på formulärets fråga om hur det påverkar hälsan.

Otrygghetskänslan påverkas av att man läser om de brott som redan skett, menar Peter Saarman. Men det senaste misstänkta mordet i garaget, där en man knivhöggs till döds i uppges ha varit ett bråk som gick överstyr. Det har inte påverkat övriga boende i området så mycket.

– Det här löser man egentligen inte med polisiära resurser. Vi kan ”släcka bränder” men vi kan inte vara en lösning på längre sikt, säger Peter Saarman.

En medborgardialog ska genomföras under våren. Peter Saarman tror på förbättrad samverkan även med andra än Sundbybergs stad; några av de exempel han ger är fältassistenter, trossamfund, fritidsgårdar och näringsidkare.

– Polisens omorganisation har gett oss möjlighet att jobba lokalt. Det är uppskattat att vi syns, vi har ökat synligheten från vår sida, säger han.

MER Listan

53 områden i Sverige bedöms vara utsatta för allvarlig brottslighet och samtidigt ha låg socioekonomisk status. Detta enligt en rapport från polisens Nationella operativa avdelning som presenterades i början av februari.

Av dessa är 15 områden klassade som särskilt utsatta, sex som riskområden och 32 som utsatta.

Hallonbergen och Rissne bedöms vara utsatta områden.

Källa: Polisen

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

SIK:s damer siktar på uppflyttning

Sport Sumpan leder division 2 inför sluttampen Formstarka SIK går som tåget i division 2-spelet. Damlaget leder serien inför sluttampen och har ingen tanke på att slappna av. – Vi går för seriesegern, säger tränaren Niklas Palmkvist.måndag 18/2 13:00

Svaret på fågeldöden i Lötsjön ligger på is

Nyheter Trumps politik drabbar Sundbyberg Orsaken till att flera fåglar hittades sjuka och döda i Lötsjön är obesvarad. Proverna kom aldrig iväg till ett laboratorium i USA utan är frysta på SVA i Uppsala.lördag 16/2 11:00

Staden vill servera klimatsmartare mat

Nyheter Tar fram modell för att mäta måltiders klimatpåverkan Sundbybergs stad vill klimatdeklarera måltider. Ett första led på vägen väntas när stadsmiljö- och tekniska nämnden sammanträder på tisdag.fredag 15/2 16:15