Martina Johansson i Hjorthagen tror att fler restauranger och kaféer skulle locka henne till Hjorthagens centrum oftare. Foto: Erik Simander

Nyöppningarna får Hjorthagen att hoppas

Nya mataffären är på plats och kulturkaféet har öppnat efter att ha varit stängt i åtta månader. Hjorthagens lilla centrum har fått liv igen. Men frågan är om det kommer att hålla den här gången.

  • Publicerad 16:40, 26 okt 2017

Tidigt i våras flyttade Coop från Hjorthagen till Norra Djurgårdsstaden och ungefär samtidigt bommade kulturkaféet igen. Många boende var ledsna – och arga – för att mataffären stängde med kort varsel.

Men nu har det börjat hända saker. I september öppnade mataffären Tempo precis vid Ropstens tunnelbanestation och för några veckor sedan slog Kulturkaféet upp portarna i Medborgarhuset igen.

Här kan Östermalm få modulhus för nyanlända

– Vi gör det här tillsammans med Folkkulturcentrum. Öppettiderna kommer att variera lite beroende på deras verksamheter. I kväll är det till exempel jazzklubb så då har vi öppet, säger Victor Kurronen och fortsätter:

– Vi bakar och lagar all mat själva. Allt är vegetariskt och vi har veganska alternativ.

Annika Finnström har bott i Hjorthagen i 20 år. Foto: Erik Simander

Stefan Moberg är verksamhetsledare på Folkkulturcentrum och tror att nya mataffären och Kulturkaféet kommer dra mer folk till Hjorthagens lilla centrum.

BILDSPECIAL: Följ med in på ett unikt besök i enorma gasklocka...

– Man märkte att det sackade lite när mataffären och kaféet stängde. Många drop in-gäster från kaféet försvann. Nu är det dags att slå på stora trumman igen, säger han och berättar om några av alla aktiviteter på Folkkulturcentrum i vinter.

– Vi kommer att ha barnteater, viskvällar, kroki och yoga. Bland mycket annat.

Trots att affären och kaféet livar upp tror Hjorthagenbon Annika Finnström att Hjorthagen "utarmas".

– På sikt blir det så. Det är tråkigt. Vi har ju medvetet valt att bo kvar här för att få det småskaliga och lokala. Barnfamiljernas pulkabacke verkar försvinna och på sikt kommer parkeringsplatser tas bort och det garage som byggs är reserverat för folk i Norra Djurgårdsstaden.

Rykten går om att såväl bibliotek som skola ska flytta till Norra Djurgårdsstaden men de tillbakavisas.

– Man utreder alternativet att evakuera Hjorthagens skola till nya Bobergsskolan i ett år när skolan öppnar 2019. Hedvig Eleonora ska renoveras och då skulle eleverna därifrån kunna evakueras till Hjorthagens skola. Det är ett pussel, säger Cecilia Skarke, rektor i Hjorthagens skola, och som även blir rektor i Bobergsskolan.

Fem år senare: Nej till gångbro mellan Gärdet och Hjorthagen

– Angående biblioteket stämmer det att staden har Norra Djurgårdsstaden som ett möjligt alternativ. En diskussion förs om det är bäst om det ligger kvar eller om man hittar en annan plats, säger Ömer Oguz, kommunikationschef för Socialdemokraternas kansli i staden.

Hur mår Hjorthagens centrum? Foto: Erik Simander

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

FILM: Den här familjen lever för Rubiks kub

Nyheter ✓Har flera hundra hemma ✓Blev femma på VM ✓Löser den med fötterna Familjen Thorsén på Lilla Essingen löser Rubiks kub tillsammans flera gånger i veckan. Stjärnan i sporten, 13-årige Elvin, är svensk mästare i att "kuba" med fötterna.söndag 24/6 8:30

Här ska burgare kriga mot burritos

Nyheter Jihan Yacoob är trött på ställen som "bara" serverar burgare. Nu tar han sitt amerikanskmexikanska koncept "burgers vs burritos" till Kungsholmen.torsdag 21/6 16:17