Nysse Nyströms gitarraffär har funnits på Sankt Eriksgatan, intill Capitol, sedan 1985. Foto: Sacharias Källdén

Nysse – Vasastans gitarrkung sedan 1975

1970 fick han sin första elgitarr i julklapp. Nysse Nyström har bland annat spelat med Magnus Uggla i 12 år. Dessutom har han sålt gitarrer och bytt strängar på samma adress vid Sankt Eriksplan i över 40 år.

  • Publicerad 14:14, 2 nov 2018

På Sankt Eriksgatan, intill Capitol, har Nysse Nyströms gitarraffär funnits sedan 1985. Men Nysse har jobbat på adressen längre än så. I december 1975 började han på dåvarande Musikbörsen och när företaget gick i konkurs tio år senare så tog han över och började driva gitarrbutik. 1994 flyttade han fem meter till Sankt Eriksgatan 82 och bytte namn till Gitarrspecialisten. Redan när Nysse Nyström var i nioårsåldern började han spela gitarr.

– Jag hade bra gehör redan då och blev snabbt duktig på att stämma gitarrer, säger Nysse Nyström som gick ut grundskolan med 1,2 i betyg.

– Jag kom inte in på gymnasiet och det var jävligt jobbigt för jag tappade kontakt med alla skolkamrater.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Under skoltiden hade Nysse Nyström praoat i en musikaffär på Drottninggatan, där fick han jobb som 16-åring.

– Jag handlade alltid där, och skulle köpa strängar när de frågade mig vad jag gjorde och jag sa att jag var arbetslös. Vill du ha ett heltids- eller halvtidsjobb? frågade de då. På den vägen är det.

Verkstan. Nysse Nyströms byter strängare oftare än han spelar gitarr. Det gör han aldrig längre. Foto: Sacharias Källdén

Ett par år senare började Nysse Nyström jobba på Sankt Eriksplan och där har han alltså blivit kvar. Parallellt med arbetet i butiken har han spelat i flera band, bland annat Råg i Ryggen och Strix Q. Dessutom jobbade han i 20 år med Magnus Uggla, och i 12 år spelade han i Ugglas band. Nysse har jobbat med flera stora svenska artister.

I dag är det vanligaste Nysse Nyström gör i sin butik att byta strängar på folks gitarrer. Men det blir färre kunder.

– För tio år sedan började det gå sämre. Fram till 2009 ökade jag för varje år. Det blev mitt bästa år men förra året omsatte jag bara hälften av vad jag gjorde då. Det är internet som har dödat butiksverksamheten. Jag hoppas att jag kan fortsätta. Det vore deppigt att inte ha något att göra, säger Nysse Nyström.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Själv spelar han inte längre gitarr.

– Jag har inte gjort det på tio år. Bland det sista jag gjorde var en turné med Pugh Rogefeldt. Sen sparkade han mig, bara sådär. Då gick jag in i väggen. Efter en kryssning med en gammal spelkompis där jag fick jobba med en av mina stora idoler 2004 övertalade min kompis mig att jag skulle börja spela igen med honom. Det blev en återförening av Strix Q som höll 2005-2008.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.